می توانید به هرنامی که دوست دارید به زمین درخت هدیه کنید، ما می کاریم و نگهداری می کنیم، تا همیشه...
میدانستید درخت ازگیل از دوران بقراط حکیم در طب سنتی یونان برای درمان بیماریها رواج داشته است. و نام این درخت در نوشتههای شکسپیر نابغهی بیهمتای ادبیات انگلیسی در قرن شانزدهم آماده است.
1401-11-07 23:22:35
درخت ازگیل، درختی است که بیشتر به واسطه میوهاش که سرشار از ویتامینهای ب و ث است، کاشته میشود. این میوه که خواص درمانی متعدد را داراست از دوران بقراط حکیم در طب سنتی یونانی حضور داشته است.
درخت ازگیل یا common meddler جز درختان میوه است که با نام علمی mespilus germanica شناخته میشود. در شمال ایران بین مازندرانیها به کنس یا کندس، در بین گیلانیها به کونوس یا کنوس و در زبان تالشی فتر نامیده میشود. مردم گاهی آن را خرمای گیلان نیز نامیدهاند. در جنوب غربی انگلستان به نام های مستعار قفسه باز و ته میمون نیز معرفی میشود. علیرغم اینکه واژه germanica (آلمانی) که در نام علمی این گونه دیده میشود، این درخت بومی نواحی جنوب غربی آسیا محسوب میشود.
طبق شواهد و مدارک موجود سابقه حضور درخت ازگیل در نواحی شمالی ایران به حدود 10000 سال میرسد که در 700 ق م به یونان و سپس به روم منتقل شده است و کاشت آن در زمان حکومت رومیان شدت پیدا کرد.
این درخت برگریز که در شرایط ایده آل میتواند تا حدود 8 متر رشد کند به طورکلی در حدود 30 تا 60 سال عمر میکند. پوست تنه آن قهوهای مایل به خاکستری است که شکافهای عمودی عمیقی دارد و صفحات مستطیل شکلی را تشکیل میدهد.
این درخت کوچک معمولا تاجی برآمده و تقریبا گرد دارد و ریشههای آن به شدت منشعب و دراز است. گلهای ازگیل در حدود 2 تا 5 سانتیمتر اندازه دارند با پنج کاسبرگ دراز و پنج کاسبرگ آزاد، رنگ این گلها سفید یا صورتی بسیار کم رنگ است که در اوایل بهار ظاهر میشود و سپس به میوههایی مسطح، قهوهای مایل به قرمز ترکدار با گوشت آبدار مبدل میشود که قطری به اندازه 2 الی 3 متر دارند.
برگهای سبز تیره آن حدود 8 تا 15 سانتیمتر طول و 3 تا 4 سانتیمتر عرض دارند. این گیاه ارقام مختلفی دارد که از مهمترین آن میتوان به رویال، ناتینگهام و هلندی اشاره کرد.
با آنکه درخت ازگیل بیشتر به صورت خودرو در جنگلهای شمال ایران روییده شده است اما به سه روش زیر تکثیر میشود.
این گونه به شرایط آب و هویی معتدل، تابستانهای گرم و زمستانهای معتدل نیاز دارد. دمای 18 تا 20 درجه سانتیگراد مناسبترین دما برای رشد ازگیل است. این درخت نهایت میتواند سرمای -20 درجه را تاب آورد و برای رشد به خاک سبک، شنی، مرطوب با خاک برگ و زهکشی مناسب نیازمند است. آفاتی چون لارو گونه پروانه معدن، قارچ monilia fructigena و انگل بیماری آتشک میتواند به ازگیل آسیب برساند.
میوه درخت ازگیل خواص درمانی بسیاری دارد که حتی از زمان بقراط حکیم به آن اشاره شده که از جمله آن میتوان به کاهش تب، مسهل بودن، کاهش فشار خون، کاهش چربی خون، کاهش قند خون، درمان آبسه، تنظیم دوران قاعدگی، درمان دردهای دهان، وروم روده و... اشاره کرد.
علیرغم آنکه میوهای که قبل از رسیدن پوسیده میشود در ادبیات نمادی از فحشا و فقر زودرس محسوب میشود، نام ازگیل را میتوان در آثار انگلیسی کلاسیک و مدرن و نوشتههای شکسپیر، میگل، سروانتس، توماس دکر، توماس میدلتون و... مشاهده کرد.
همان طور که میدانید روستاگل با کاشت و مراقبت از درختان کاشته شده حامی طبیعت میباشد برای اطلاع از چگونگی هدیه درخت به زمین توسط روستاگل قسمت روشن سازی را مطالعه کنید.