می توانید به هرنامی که دوست دارید به زمین درخت هدیه کنید، ما می کاریم و نگهداری می کنیم، تا همیشه...
در مصرف زیره زیادهروی نکنید این گیاه با داشتن خاصیتهای فراوان اعتیادآور نیز میباشد و برای خانمهای باردار توصیه نمیشود.
1402-09-04 09:58:54
زیره چیست و چه خواصی دارد؟
میدانستید مصرف بیش از حد زیره باعث سقط جنین میشود؟
زیره دانهای معطر و ضد نفخ است که در آشپزی و پزشکی کاربرد دارد و دارای طبع گرم و خشک میباشد و در دو نوع زیره سبز و زیره سیاه استفاده میشود.
خواص زیره شامل کمک به هضم، تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان بیماریهای پوستی و بیخوابی است. همچنین در درمان جوش صورت، کم خونی، سرطان و اختلالات تنفسی مانند برونشیت و آسم موثر است.
در ادامه به خواص زیره سبز و زیره سیاه میپردازیم.
نامهای زیره گیاه زیره در عربی سنوت و در کتابهای گیاهشناسی کمون نامیده میشود. در زبانهای اروپایی نیز کلمه کمون را با اندکی تغییر بیان میکنند. درکل دو نوع زیره سبز و زیره سیاه وجود دارد.
زیره در دو نوع قابل استفاده است.
نام علمی زیره سبز Cuminum Cyminum است و در برخی از کتب گیاه شناسی با نام کراویه نیز دیده میشود.
نام علمی زیره سیاه Carum Carvi و نام سنتی آن کرویا است. همچنین این گیاه در ایران به زیره کرمانی، زیره کوهی و شاه زیره معروف است.
زیره سیاه گیاهی است دو ساله که ارتفاع آن به 30 تا 80 سانتیمتر میرسد، ریشهاش راست و دوکی شکل و ساقهاش بیکرک و شفاف است و برگهایش به رنگ سبز هستند و گلهایش کوچک و سفید رنگ است و میوهاش بیضی شکل به رنگ قهوهای تیره یا مایل به زرد و شفاف است.
زیره سبز گیاهی است یکساله کوچک و علفی که ارتفاع آن ۶۰ سانتیمتر است. ریشه آن دراز و باریک به رنگ سفید، ساقه آن راست و برگهایش به شکل نوار باریک و نخی شکل و به رنگ سبز میباشند. میوه آن بیضوی کشیده، باریک و بسیار معطر است. رنگ این میوه بسته بر واریتههای مختلف گیاه ممکن است زرد تیره یا خرمایی مایل به خاکستری یا سبز باشد.
این گیاه به صورت خودرو در افغانستان، ایران، ازبکستان، تاجیکستان، ترکیه، مراکش، مصر، هند، کوبا، سوریه، مکزیک و شیلی رشد میکند. دانه زیره در فلسطین به صورت خودرو رشد نمیکند اما در زمان گذشته در آنجا کشت میشد.
مرغوبترین و بهترین زیره در شهرستان بافت واقع در استان کرمان به صورت خودرو رشد میکند.
تفاوت زیره سیاه و زیره سبز
زیره سیاه به رنگ سیاه و زیره سبز به رنگ سبز روشن است. زیره سبز حجیمتر است و عطر کمتری نسبت به زیره سیاه دارد اما زیره سیاه باریکتر است و عطر بیشتری دارد.
از انواع زیرهها در خوراک و دمنوشها استفاده میشود که هر کدام دارای خاصیتهای فراوانی است که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
زيره سياه داراي خواص مدر، بادشکن، مقوی، زيادکننده شير، قاعدهآور، نيرودهنده، ضد کرم، هضم کننده، ضد تشنج، قابض، معرق، مقوی معده، قاطع اسپرم، پیشگیری از سرطان، جلوگیری از ریزش مو، درمان بی خوابی و تقویت اعصاب است.
زیره سبز در درمان هموروئید، کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی، کاهش استرس و افسردگی، تقویت کننده قوای جنسی، ضعیفشدن و ازبینرفتن ریش و موهای زائد صورت ( با ماساژ پوست صورت با شیره زیره سبز)، ضدالتهاب و افزایش سوخت وساز بدن و لاغر کننده بدن است و می توان از آن استفاده کرد.
زیره چه عوارضی دارد؟ مطالعات نشان میدهند که مصرف زیره در اندازه کم عوارض خاصی ندارد و میتوانید تا حداکثر ۸ هفته در مقادیر کم از آن استفاده کنید.
عوارض احتمالی زیره افزایش خونریزی در قاعدگی مصرف زیره در دوران بارداری میتواند باعث سقط جنین شود. مصرف بیشازحد زیره میتواند اعتیادآور باشد.
کاهش قند خون که از معضلات دیابتیها است. مصرف زیره سبز باعث کاهش قند خون میشود پس اگر جراحی دارید بهتر است که حداقل تا دوهفته قبل از عمل مصرف زیره سبز را قطع کنید. زیره با طبع گرم خود ممکن است باعث بروز کهیر شود.
ما در روستاگل سعی کردهایم شما را با خواص زیره سبز و سیاه و همچنین عوارض آنها آشنا کنیم. سپاس که تا انتهای مطلب با ما بودید. امیدواریم برایتان مفید بوده باشد و از خواندن باقی مطالب قسمت نشو و نما غافل نشوید.