می توانید به هرنامی که دوست دارید به زمین درخت هدیه کنید، ما می کاریم و نگهداری می کنیم، تا همیشه...
افراد دیابتی و کسانی که از کلسترول بد خون رنج میبرند و افرادی که مبتلا به آتریت هستنند و بیماریهای دیگر میتوانند گیاه شنبلیله را در برنامه غذایی خود بگنجانند.
1402-09-04 11:38:31
برخی براین باورند که مصریان باستان نخستین انسانهایی بودند که مزایای گیاه شنبلیله را کشف کردهاند. رد پای این گیاه را میتوان در بسیاری از آرامگاهها و مقبرههای فراعنه مصر پیدا کرد.
گیاه شنبلیله با نام علمی Trigonella foenum-graecum است که با نامهای شملیز و شملید نیز شناخته میشود. این گیاه به ارتفاعی در حدود ۶۰ تا ۹۰ سانتیمتر رشد میکند.
این گیاه برگهای سبز رنگ و گلهای سفید و کوچکی دارد و همچنین دارای غلافهایی است که حاوی دانههای قهوهای طلایی و کوچکی هستند.
گیاه شنبلیله بومی آسیا، منطقه مدیترانه و جنوب اروپا است. البته امروزه در سایر نقاط جهان مانند اروپای شرقی و مرکزی، غرب آسیا، هند و شمال آفریقا نیز کاشته میشود. از دانهها و پودر شنبلیله به دلیل مشخصات غذایی و طعم شیرین و آجیلی کمی که دارد در بسیاری از غذاهای هندی استفاده میشود.
اخیرا از این گیاه در محصولاتی مانند شامپو و صابون نیز استفاده میشود.
ارزش غذایی شنبلیله
یک قاشق غذاخوری دانه کامل شنبلیله ۳۵ کالری دارد. همچنین موادی مغذی مانند فیبر، پروتئین، کربوهیدرات، منگنز، منیزیم و آهن نیز در این گیاه یافت میشود.
خواص دارویی شنبلیله
گیاه شنبلیله طبعی گرم و خشک دارد. در صورت استفاده در مقادیر مناسب، این گیاه برای تمامی مزاجها خواص درمانی شگفت انگیزی دارد. از مهمترین خواص شنبلیله میتوان به تقویت مغز و حافظه، تقویت کلیهها، تقویت قوای جنسی مردان، افزایش سایز سینهها، کاهش درد آرتریت، کاهش کلسترول خون، پیشگیری از سرطان روده بزرگ، سلامت دستگاه گوارش و افزایش شیر مادران اشاره کرد.
برای آشنایی بیشتر با خواص این گیاه دارویی با روستاگل همراه باشید.
به اکثر بیماران دیابتی توصیه میشود که تخم شنبلیله را در رژیم غذایی خود قرار دهند. تخم شنبلیله به دلیل داشتن مقادیر فراوانی فیبر در سلامت آنها تاثیر مثبت و بسزایی دارد. به دلیل وجود اسید آمینهای به نام هیدروکسی ایزولوسین مصرف تخم شنبلیله باعث تسریع ترشح انسولین در بدن میشود.
همچنین مصرف این گیاه به بهبود سطح کربوهیدرات خون، بهبود عملکرد انسولین و بهبود متابولیسم بدن کمک شایانی میکند.
تحقیقات نشان میدهند که مصرف تخم شنبلیله میتواند باعث کاهش درد قاعدگی و سایر علائم مرتبط با آن شود. همچنین در تنظیم قاعدگی و از بین بردن لکه بینی نیز موثر است.
شنبلیله دارای منیزیم، ویتامین و تستوفن است که باعث افزایش میزان پرولاکتین میشوند. از همین رو مصرف شنبلیله در زنان شیرده سبب تسهیل ترشح شیر میشود.
تحقیقات نشان میدهند که فیبر موجود در گیاه شنبلیله کلسترول بد را از بین میبرد و کلسترول خوب را افزایش میدهد.
همچنین کلسترولهای موجود در سلولهای خونی و شریانها را نیز تصفیه میکند و این امر باعث کاهش انباشت کلسترول در شریانهای خونی میشود که خطر لخته شدن خون را نیز به شدت کاهش میدهد.
آرتریت یک نوع اختلال است که سبب التهاب در یک یا چند مفصل و منجر به درد شدید، پارگی و سایش عضلات مفصلی میشود. مصرف تخم شنبلیله سبب جلوگیری از بروز این بیماری میشود.
برای افرادی که از بیماریهای معده رنج میبرند، مصرف تخم شنبلیله میتواند یک مزیت باشد. این گیاه به دلیل داشتن موسیلاژ التهاب روده و معده را کاهش میدهد و موجب درمان و بهبود بیماریهای گوارشی میشود. همچنین ملین موجود در این گیاه به هضم بهتر غذا کمک میکند.
ماساژ عصاره شنبلیله بر کف سر از ریزش مو جلوگیری و موهای آسیب دیده را احیا میکند. همچنین در کاهش شوره سر و کنترل التهاب پوست سر نیز موثر است.
این گیاه دارویی دارای ترکیبات ضد باکتریایی و ضد التهابی به نام دیوسژنین است که از پوست در برابر عفونتهای قارچی که میتواند باعث بروز جوش و سایر مشکلات پوستی شوند، محافظت میکند. دانههای شنبلیله علاوه بر آبرسانی پوست و درمان جوش میتوانند به عنوان یک پاککننده بسیار قوی برای پوست عمل کنند.
عوارض و مضرات شنبلیله برخی از عوارض احتمالی گیاه شنبلیله میتوان به سرگیجه، سردرد، معده درد و اسهال اشاره کرد. ممکن است عرق، ادرار یا شیر مادر بویی شبیه به افرا به خود بگیرد. همچنین در مواردی نادر احتمال دارد، برخی از افراد به این گیاه واکنش آلژیک داشته باشند.
گیاه شنبلیله یک گیاه با خواص معجزه آسایی است که برای درمان بسیاری از بیماریها موثر است. این گیاه عوارض جانبی بسیار محدودی دارد. میتوان گفت تمامی سنین میتوانند از این گیاه دارویی استفاده کنند. لذا توصیه می شود قبل از مصرف این گیاه با پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنید.