1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

گل شمعدانی

می‌دانستید که گل شمعدانی که بسیاری از ما آن را در خانه خود نگهداری می‌کنیم بیش از 280 گونه دارد و با توجه به شرایط محیطی مناسب در تمام فصول شرایط گلدهی را دارد.

گل شمعدانی

1402-11-16 12:27:57

در ادامه این مطلب با گل شمعدانی که بسیاری از ما خاطرات زیبای در کنار این گل در حیاط خانه مادربزرگ‌هامان داریم آشنا می‌شویم و یاد می‌گیریم که چطور این گل را پرورش داده و ار آن مراقبت کنیم.

دانستنی‌های گل شمعدانی

گل شمعدانی یا شمدانی با نام علمی Pelargonium، سرده‌ای از گیاهان گلدار شامل ۲۸۰ گونه‌ی چند ساله، ساکولنت و درختچه از خانواده‌ی Geraniaceae است. در رده‌ی دو لپه‌ای ها قرار می‌گیرد. در تمام فصول سال، در شرایط مناسب گلدهی دارد. گونه‌ی عطری آن در ایران از محبوبیت زیادی برخوردار است.

زادگاه این گل آفریقای جنوبی و هند بوده است، گل‌های شمعدانی به دو روش استفاده از بذر و قلمه زدن تکثیر می‌شوند اما، بهترین روش تکثیر آن قلمه زدن است.

 

مراقب گل شمعدانی باش

گل شمعدانی به نور فیلتر شده و معمولی آفتاب نیاز دارد و با قرارگیری در مقابل نور شدید خورشید می‌سوزد. اگر داخل خانه نگهداری می‌شود، به روشنایی بیشتری نیاز خواهد داشت. در طول روز باید ۴ تا ۶ ساعت نور دریافت کند.

این گیاه محیط خشک را دوست دارد و نیاز به آبیاری زیادی ندارد. در فاصله‌ی بین دو آبیاری باید تا عمق ۲ الی ۳ سانتی‌متر خاک خشک شود و اگر خاک همیشه مرطوب باشد، منجر به له شدن ریشه‌ی گیاه می‌شود. شرایط زیرگلدانی را چک کنید که آب با ریشه در تماس نباشد، می‌توانید زیرگلدانی را سنگ‌چین کنید.

دمای بین ۱۶ تا ۲۴ درجه‌ی سانتی‌گراد برای شمعدانی ایده‌آل است و در دمای زیر ۱۳ تا ۱۰ درجه‌ی سانتی‌گراد سلول‌های گیاهی از بین می‌روند. با بالا رفتن دمای محیط گیاه، گلدهی آن متوقف می‌شود. گل شمعدانی اهل منطقه گرمسیری است و به آب و هوای سرد عادت ندارد. در فصل سرما باید داخل خانه یا گلخانه نگهداری شود و به جابجایی حساس نیست.

همچنین، خاک نسبتا سنگین را می‌پسندد اما، خاک زیاد سنگین هم باعث کاهش رشد گیاه می‌شود. ترکیب دو قسمت خاک برگ، چهار قسمت خاک باغچه، دو قسمت کود گاوی پوسیده شده و دو قسمت شن برای این گیاه مناسب است، می‌توانید از خاک‌های آماده هم استفاده کنید.

شمعدانی به کوددهی زیادی نیاز ندارد. اگر مایل بودید، در فصل بهار و تابستان می‌توان اقدام به کوددهی کرد.

به علت مقاوم بودن گیاه شمعدانی بیماری‌های زیادی ندارد با این حال، هنگام خرید به شرایط ظاهری گیاه دقت کنید. طوقه، شاخه، زیر برگ‌ها را چک کنید. عدم وجود حشره، سفیدک، تار عنکبوت، لکه و زدگی مشکی رنگ روی برگ، رنگ پریدگی برگ و هاله‌های رنگی الزامیست. شمعدانی در صورت وجود بیماری به سختی درمان می‌شود.

برخی از مشکلات شمعدانی را در ادامه ذکر خواهیم کرد:

  • پژمردگی برگ‌ها می‌تواند به علت دریافت نور شدید خورشید و از دست دادن رطوبت باشد.
  • سیاه شدن برگ‌ها به علت آبیاری زیاد گیاه و افزایش املاح خاک و در نهایت پوسیدگی ریشه رخ می‌دهد. آبیاری را با دقت انجام دهید چون باعث از دست رفتن گیاه می‌شود.
  • سیاه شدن سر شاخه‌ها به علت سردی محیط گیاه رخ می‌دهد.
  • در صورت حمله‌ی آفاتی مانند کنه‌ی قرمز و عنکبوت برگ‌های گیاه سفید رنگ می‌شود. پیش از رشد جمعیت کنه باید با سموم مرتبط برطرف شوند. اما وجود عنکبوت برای شمعدانی مفید است.
  • سعی کنید شرایط نور، دما و رطوبت گیاه را پایدار نگه دارید تا از ریزش برگ ها جلوگیری شود.
  • قرمز شدن برگ‌های شمعدانی به علت کمبود فسفر خاک است. این مشکل بیشتر در فصل زمستان رخ می‌دهد چرا که فسفر به صورت نامحلول در خاک وجود دارد و گیاه قادر به جذب آن نیست. پس رطوبت گیاه را تامین کنید تا گیاه بتواند فسفر را دریافت کند.

در اینجا با گل شمعدانی آشنا شدید ما در روستاگل سعی داریم طبیعت پیرامونمان را هرچه بهتر به شما همراهان عزیز معرفی کنیم شما عزیزان چنانچه اطلاعاتی در مورد درختان و گیاهان دارید با ما در میان بگذارید.

دیدگاه ها
درج دیدگاه