می توانید به هرنامی که دوست دارید به زمین درخت هدیه کنید، ما می کاریم و نگهداری می کنیم، تا همیشه...
در ادامه به بررسی گیاه سنبل میپردازیم و با خواص این گیاه بیشتر آشنا میشویم.
1402-11-22 17:14:40
در ادامه با گل سنبل که اکثر مردم ایران از آن در سفره هفت سین خود استفاده میکنند آشنا میشویم همچنین این گل دارای انواع متفاوت و خواص دارویی مختلفی است که به آنها میپردازیم.
سنبل با نام علمی Hyacinthus از خانواده Asparagaceae، سردهی کوچکی از گیاهان پیازدار، چند ساله و گلدار معطر است که در فصل بهار در رنگهای سفید، قرمز، آبی، بنفش، صورتی، زرد و ... شکوفا میشوند. سنبلها شامل سه گونهی سنبل هلندی Hyacinthus orientalis که متداولترین گونه است، Hyacinthuslitwinowii و Hyacinthus transcaspicus هستند.
به طور معمول، از هر پیاز ریشهای سنبل فقط یک گل میروید. اگر نگهداری از گل سنبل بعد از گل دادن درست باشد، در سال آینده هم گلدهی خواهد داشت. سنبلها به طور متوسط، بین۱۵ تا ۲۵ سانتیمتر ارتفاع دارند. آنها توسط برگهای ضخیم و گوشتی پوشیده شدهاند که نیزهای شکل هستند.
منطقهی مدیترانه شرقی از جنوب ترکیه تا شام، عراق، ایران، ترکمنستان و قلمرو آفریقایی زادگاههای گیاه سنبل است.
این گیاه از طریق کاشت بذر و پیاز تکثیر میشود. آماده سازی پیاز سنبل برای کاشت نیازمند نگهداری در محیط سرد و کاملا تاریک است.
در صورت کاشت بذر، گیاه به ۵ تا ۶ سال زمان نیاز دارد تا به مرحلهی گلدهی برسد.
این گیاه همچنین خواص دارویی دارد مثلا سمبل رومییا نارد دارای خواصی مشابه با سنبل الطیب اما، خفیف تر از آن است. از جملهی این خواص میتوان به تسکین اعصاب، بهبود عملکرد قلب، رفع ورم، بهبود بیماری زردی و تقویت کبد و سیستم گوارش اشاره کرد.
سنبل نوردوست بوده و روزانه نیازمند دریافت ۶ الی ۷ ساعت نور مستقیم خورشید است. در محیطهایی با نیم سایه هم رشد میکند اما نور کم باعث کم شدن کیفیت گلدهی آن میشود.
سنبل گیاه سرمادوستی است. این گیاه به خاک خیس علاقه ندارد پس در فاصلهی بین دو آبیاری اجازه دهید خاک تا عمق سه سانتیمتری خشک شود. خیس ماندن خاک منجر به پوسیدگی ریشه و پیاز گیاه میشود. مراقب باشید هنگام آبیاری برگها و گلها با آب تماس نداشته باشند.
خاک سبک با زهکشی مناسب همراه با غلظت بالای مواد مغذی آلی و محیط خنثی را میپسندد. ترکیب کوکو پیت و پیت ماس یا خاکهای باغچه میتواند مناسب باشد. در صورت استفاده از خاک برگ عمده، برای اطمینان از آلوده نبودن قبل از استفاده خاک گلدان را ضدعفونی کنید.
کوددهی باید بلافاصله پس از کاشت پیاز در پاییز و دوباره در اوایل بهار قبل از باز شدن شکوفهها صورت گیرد. پس از آغاز گلدهی، باید روند کوددهی را متوقف کنید تا از آسیب به پیاز و پوسیدگی ریشه جلوگیری شود.
سنبل تا حد زیادی در برابر بیماریها و آفات مقاوم است. با این حال، ممکن است توسط برخی جوندگان خورده شود یا در صورت آبیاری زیاد دچار پوسیدگی ریشه و مستعد بیماریهای قارچی شود.
پژمردگی یا رنگ پریدگی گلها به علت دریافت نور و گرمای بیش از حد است پس، در روزهای گرم مراقب نور دریافتی گیاه و گرمای هوا باشید.
قهوهای شدن برگهای گیاه به دنبال دریافت نور بیش از حد یا کم، آبیاری بیش از حد یا سرد بودن محیط گیاه اتفاق بیافتد.
عزیزان و همراهان روستاگل با گیاه سنبل آشنا شدیم از این پس در هنگام خرید سنبل برای سفره هفتسین با رعایت نکات گفته شده میتوانید به بهترین شکل از آن مراقبت کنید تا در سالهای آینده نیز از آن استفاده کنید.