1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

گل سوسن چلچراغ

گل سوسن چلچراغ را می توان فقط در برخی از مناطق کشور ایران مشاهده کرد که در ادامه به شناخت بیشتر این گل می‌پردازیم در ادامه به ما باشید.

گل سوسن چلچراغ

1402-11-22 17:17:57

سوسن چلچراغ یکی از گیاهان نادر است که تاکنون شناخته شده در ادامه بیشتر با این گیاه و نحوه پرورش آن آشنا می‌شویم با ما همراه باشید.

دانستنی‌های گل سوسن چلچراغ

سوسن چلچراغ با نام علمی Lilium ledebourii گونه‌ای نادر از گیاهان آسیایی، عضو خانواده‌ی سوسن‌هاست. گونه‌ی اندمیک ایران بوده و فقط در استان‌‌های اردبیل، گیلان و منطقه‌ی لنکران جمهوری آذربایجان می‌روید. در اواخر فصل بهار، یعنی در خرداد ماه گلدهی آغاز می‌شود و تا اواخر تیرماه گل‌‌ها بر روی گیاه قرار دارند. پس از آن گل‌ها شروع به ریز کرده و تا در خرداد سال آینده گلدهی متوقف می‌شود. زادگاه سوسن چلچراغ داماش در منطقه‌ی عمارلو ایران و منطقه‌ی تالش آذربایجان بوده است.

این گل با ظاهر خاص زیبای خود یکی از جاذبه‌های محیطی به شمار می‌رود. سوسن چلچلراغ یک گیاه علفی پیازدار و ماندگار است که ۵۰ تا ۱۵۰ سانتی‌متر رشد می‌کند و گل‌هایی به رنگ سفید دارد. این گونه گیاهی حفاظت شده و تکثیر گریز بوده که در خطر انقراض قرار دارد.

علت نام گذاری این گیاه شکل واژگون آن است که به چلچراغ شباهت دارد. مردم محلی منطقه معتقدند که این گل در شب نور افشانی می‌کند. این گل به علت داشتن مواد فلئورسانسی که در پرچم خود، قابلیت بازتابش نور دارد.

چگونه سوسن چلچراغ را پرورش دهیم

این گیاه از طریق کاشت بذر، پیاز و تقسیم بوته تکثیر می‌شود.

قبل از کاشت، پیاز این گیاه باید ۱۰ الی ۱۲ هفته در محیط خیلی سرد مثل فریزر قرار داشته باشد اما، پس از کاشت به رطوبت و گرما برای گلدهی و رشد نیاز دارد.

سوسن چلچراغ نوردوست است و برای سرزنده بودن نیاز به دریافت ۶ الی ۸ ساعت نور مستقیم خورشید دارد. البته برخی گونه‌ها در محیط‌های دارای نیم‌سایه هم به رشد خود ادامه می‌دهد.

گیاه بالغ با اتمام سرما فعالیت خود را آغاز می‌کند و در آغاز فصل گرما به خواب می‌رود. آبیاری آن باید متوسط باشد. در اواخر پاییز اقدام به آبیاری نمایید و این روند را تا اتمام گلدهی ادامه دهید. گیاه در فصل تابستان و دوره‌ی خواب نیاز به آبیاری نخواهد داشت. خاک را همیشه خیس نکنید تا ریشه و پیاز دچار پوسیدگی و بیماری قارچی نشوند. وقتی که سطح خاک خشک شد، اقدام به آبیاری نمایید.

دمای ۱۸ تا ۲۴ درجه‌ی سانتی‌گراد برای آن مناسب است و در برابر سرما مقاومت ندارد. در فصول سرد گیاه را در برابر سرما محافظت کرده و بپوشانید. گرما باعث توقف گلدهی گیاه می‌شود.

این گیاه خاک سبک با زهکشی مناسب را می‌پسندد. خاک با ترکیب کوکو پیت، پیت ماس یا ورمی کمپوست، پرلیت دانه ریز و خاک برگ بهترین ترکیب برای رشد آن است.

از مشکلات و بیماری‌های که این گیاه را تهدید می‌کند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  زرد یا قهوه‌ای شدن برگ‌های سوسن به علت آبیاری کم یا آبیاری بیش از حد اتفاق می‌افتد. این گیاه خاک خیس یا خشک را نمی‌پسندد پس آن را مرطوب نگه دارید.
  •  توقف گلدهی به علت تحمل گرما، کوچک بودن پیاز، دریافت کود بیش از حد، نور ناکافی، هرس کردن برگ‌های تازه‌ی گیاه و ... رخ می‌دهد. باید تمام عوامل را بررسی و سپس اقدام لازم را انجام دهید.
  •  ممکن است برخی آفات مثل شته و سوسک قرمز به آن حمله کنند. قبل از زیاد شدن جمعیت، آفات باید از بین بروند.

 

با گیاه سوسن چلچراغ در روستاگل آشنا شدید. شما عزیزان می‌توانید با مشاهده کردن بخش‌های دیگر سایت با گل‌ها، گیاهان و درختان بیشتری آشنا شوید.

دیدگاه ها
درج دیدگاه