1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

اپونتیا

میوه‌دار، گلدار، ضامن بقای حیات وحش، دارای خواص دارویی، گرمسیری، نور دوست، تکثیر آسان، سازگار با انواع خاک‌ها، خوراکی، کم آب خواه، مقاوم،

اپونتیا

1403-09-20 18:09:31

اگر شما هم مثل من به کاکتوس‌ها علاقه‌ی ویژه دارید این مقاله برای شماست!

پس با هم به دنیای جادویی اپونتیا سفر می‌کنیم و راجع به این کاکتوس جالب همه چیز را بررسی می‌کنیم. با روستاگل همراه باشید.

 

اپونتیا:

انجیر تیغی هندی ، کاکتوس زبان مادر شوهر و کاکتوس راکتی  یک جنس از خانواده کاکتوسیان است ودارای تنوع بالایی می‌باشد که به بیش از ۲۰۰ گونه  بالغ می‌شود. کاکتوس اپونتیا با نام علمی Opuntia عمدتا بومی مناطق گرمسیری و نیمه بیابانی جنوب آمریکا، آفریقا، استرالیا و آسیا رشد می‌کنند.

به علت تطبیق پذیری این گیاه، رویش آن در مناطق مختلف جغرافیایی ممکن می‌باشد ولی خانه اصلی آن کویر و بیابان است.

اپونتیا در ایران:

اپونتیا در مناطق مختلف ایران که دارای آب و هوای گرم و معتدل هستند در فضای باز و در خاک رویش دارد اما در مناطق با زمستان سرد نمی‌تواند نسبت به یخ زدگی مقاومت کند به همین دلیل باید از یخ زدگی و سرمای شدید حفظ گردد در استان تهران در شهرستان ورامین مزرعه‌های بزرگی از اپونتیا برای بهره‌برداری از میوه آن احداث شده است که در شرایط آب و هوایی این منطقه رویش مناسب و توان زمستان گذرانی دارد.

خصوصیات ظاهری اپونتیا:

جنس کاکتوس اپونتیا دارای تنوع گسترده‌ای می‌باشد که هر کدام از آنها دارای شکل اندازه رنگ و میوه و خصوصیات ظاهری مختلفی هستند. اپونتیاها  با ساقه خزنده و بندبند و گوشتی و مسطح با ساقه‌های کوتاه سیخک‌دار و به‌ندرت با تیغ‌های دراز حدود سه سانتی‌متر؛ گل‌های گیاهان این سرده دوجنسی و منظم و منفرد زردرنگ است و میوه آنها به شکل سته قرمزـ بنفش به عرض پنج تا هشت سانتی‌متر است که پستانداران کوچک آن را می‌خورند.

بخش اعظم گونه‌های اپونتیا ساقه‌های گوشتی و محکم دارند که به عنوان ارگان ذخیره آب و علوفه به کار می‌رود برخی از آنها دارای خارهای بسیار نازک و تیز هستند که به راحتی قطع می‌شوند.

اپونتیا کاکتوسی به عنوان غذا!

از کاکتوس پونتیا به عنوان منبع غذایی در برخی مناطق استفاده می‌شود و میوه این گیاه به عنوان پرتقال صحرایی شناخته می‌شود و مصرف آن به دلیل خواص بالایی که دارد بسیار رایج است همچنین برگ‌های کاکتوس اپونتیا در برخی غذاها به کار می‌رود و خواص دارویی آن استفاده می‌گردد و از تکه‌های برگ کاکتوس اپونتیا در سالاد استفاده می‌شود.

جادوی اپونتیا برای درمان:

میوه اپونتیا گلابی خاردار نامیده می‌شود و سرشار از فیبر و مواد مغذی است این میوه ضد سرطان است.

میوه کاکتوس دارای مقدار زیادی زردینه، پلی‌فنل و بتالین است. این مواد به‌عنوان ترکیبات آنتی‌اکسیدان عمل کرده و رادیکال‌های آزاد را پیش از آسیب رساندن به سلول‌های بدن خنثی می‌کنند. علاوه بر این، تحقیقات آزمایشگاهی دیگری نیز نشان می‌دهد که میوه کاکتوس به جلوگیری از رشد تومور‌ها کمک می‌کند.

میوه کاکتوس دارای مقدار زیادی زردینه، پلی‌فنل و بتالین است. این مواد به‌عنوان ترکیبات آنتی‌اکسیدان عمل کرده و رادیکال‌های آزاد را پیش از آسیب رساندن به سلول‌های بدن خنثی می‌کنند. علاوه بر این، تحقیقات آزمایشگاهی دیگری نیز نشان می‌دهد که میوه کاکتوس به جلوگیری از رشد تومور‌ها کمک می‌کند.

برای کاهش قند خون این میوه مؤثر می‌باشد به این علت که مصرف میوه بعد از وعده‌های غذایی باعث کاهش جذب انسولین می‌شود و برای بیماران دیابتی از نوع ۲ مفید می‌باشد.

حتی برای کاهش وزن نیز می‌تواند مؤثر باشد به این علت که میوهٔ گیاه دارای فیبر بالایی است که همین مسئله باعث تراکم مواد مغذی و کالری کم است پس تا حد زیادی می‌تواند جلوی پرخوری را بگیرد و باعث مهار شدن گرسنگی شود.

میوه اپونتیا برای سلامت قلب نیز مفید است چرا که باعث کاهش کروسترول در بدن می‌شود و همچنین پتاسیم موجود در میوه می‌تواند باعث آرام کردن رگ‌های خونی و کاهش استرس شود.

از میوه برای کاهش بیماری فشار خون نیز استفاده می‌شود که باعث جلوگیری از سکته‌های قلبی می‌شود.

اخیرا از برگ گیاه اپونتیا به عنوان خوراک دام در صنایع دامپروری به صورت گسترده استفاده می‌گردد.

شرایط محیطی اپونتیا:

کاکتوس پونتیا نیاز به نور زیادی دارد و باید محیطی با نور مناسب قرار داده شود و به خاک خشک و خاکی با تهویه خوب نیاز دارد. برای پرورش آن می‌توان از خاک‌های مخصوص کاکتوس و سنگ‌های جمع شده با یکدیگر استفاده کرد.

این گیاه به آبیاری متناوب و معتدل نیاز دارد. بهتر است در فصل بهار و تابستان آن را هفته‌ای یک بار و در فصل پاییز زمستان دو هفته یک بار آبیاری کنید. این گیاه نسبت به رطوبت زیاد  حساس است.

انواع کاکتوس اپونتیا:

۱. کاکتوس اپونتیا فیسوسا

۲. کاکتوس اپونتیا میکرو دیزی

۳. کاکتوس اپونتیا رابوسا

۴. کاکتوس اپونتیا تونگوینس

۵.کاکتوس اپونتیا هواپرخور

 

 

۱- کاکتوس اپونتیا فیسوسا (Opuntia ficus-indica): یکی از شناخته‌شده‌ترین گونه‌های کاکتوس اپونتیا است که به عنوان پرتقال صحرایی نیز شناخته می‌شود. این گیاه دارای ساقه‌های بزرگ و تاجگونه است و میوه آن به عنوان یک منبع غذایی واقعی در بسیاری از مناطق جهان شناخته شده است.

 

۲- کاکتوس اپونتیا میکرو دیزی (Opuntia microdasys): یکی از گونه‌هایی از کاکتوس اپونتیا است که دارای خارهای نرم و مویی است. این گیاه دارای ساقه‌های گرد و کوچک است و به دلیل ظاهر زیبا و خاص خود در بسیاری از باغ‌ها و سالن‌های داخلی استفاده می‌شود.

 

۳- کاکتوس اپونتیا رابوسا (Opuntia robusta): یکی از بزرگترین گونه‌های کاکتوس اپونتیا است که دارای ساقه‌های بسیار بلند و قابل توجهی هستند. این گیاه در بسیاری از مناطق آمریکای جنوبی و مرکزی رشد می‌کند و به دلیل شکل بلند و نیز شاخه‌های خود، مناسب برای استفاده در باغ‌ها و فضای باز است.

 

۴- کاکتوس اپونتیا تونگویونیس (Opuntia tunicata): یکی از گونه‌هایی از کاکتوس اپونتیا است که دارای شاخه‌های بلند و شکننده است. این گیاه دارای خارهای بسیار تیز و نازک است و به دلیل ظاهر بسیار زیبای خود مورد استفاده در بسیاری از باغ‌ها و فضاهای داخلی قرار می‌گیرد.

 

۵- کاکتوس اپونتیا هواپرخور (Opuntia humifusa): یکی از گونه‌های کاکتوس اپونتیا است که بومی مناطق شرقی ایالات متحده آمریکا است. این گیاه دارای ساقه‌های کوتاه و تاجگونه است و به دلیل مقاومت بالا و ظاهر زیبای خود در بسیاری از باغ‌ها و فضاهای سبز و آبیاری کم استفاده می‌شود

 

این تنوع و گستره مقاومت اپونتیا باعث شد است از این گونه در طراحی فضای سبز مناطق خشک و گرمسیری استفاده گسترده شود.

با اپونتیا این کاکتوس جذاب و جادویی آشنا شدیم شما عزیزان و همراهان روستاگل می‌توانید برای اطلاع از نحوه‌ی کاشت درختان به قسمت کاشت در سایت مراجعه بفرمایید.

دیدگاه ها
درج دیدگاه