1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

انار جنگلی

اَنار، نار یا انار خوراکی، بومی ایران، گلدار، میوه‌دار، خوراکی، دیرزی، مقاوم به خشکسالی، مقدس، حاوی ویتامین‌ و مواد معدنی، خزان کننده، کند رشد، جلوگیری از فرسایش خاک، نور خواه، مقاوم به سرما

انار جنگلی

1403-09-20 23:16:26

تا به حال میوه انار جنگلی را از نزدیک دیده‌اید؟

این درخت زیبا زینتبخش جنگل‌های کشور عزیزمان می‌باشد که در این مقاله می‌خواهیم به معرفی آن بپردازیم پس عزیزان همیشگی با روستاگل همراه باشید.  

انار جنگلی زیبای سحرآمیز جنگل‌های ایران:

نام علمی انار جنگلیPunica granatum  می‌باشد. نام قدیم انار در زبان یونانی Malus punicus  به معنای سیب کارتاژ آمده است و از این رو نام علمی آن از پونیکوس یعنی کارتاژ گرفته شده است.

در کلیه سواحل دریای شمال بر روی شن‌های ساحل و حتی در جنگل‌های جلگه‌ای دیده می‌شود و در نقاط استپی معتدل مانند جنگل‌های غرب در لرستان و کردستان و بختیاری و فارس  بلوچستان و در دامنه‌های جنوب البرز در دره‌های شرق و غرب منجیل در دره لوشان نیمه خشک دیده می‌شود.

شبه‌جزیره میانکاله با وسعت بیش از ۱۲ هزار هکتار از درختچه‌های انار به عنوان بزرگ‌ترین باغ انار ارگانیک و خودروی جهان در جنوب شرق دریای خزر قرار دارد.

مجموعه شبه جزیره میانکاله با ۶۸هزار و ۸۰۰ هکتار وسعت از سال ۱۳۴۸ ابتدا به منطقه حفاظت شده و سپس به پناهگاه حیات وحش میانکاله تحت مدیریت مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست تبدیل و از آن زمان تاکنون از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران اداره می شود.

۱۰ هزار هکتار از ذخیر‌گاه زیست‌کره میانکاله دارای عرصه جنگلی پوشیده از درختچه‌های انار است.

خصوصیات ظاهری:

انار جنگلی درختچه‌ایست یک پایه و کم و بیش خاردار سیار قشنگ برگ‌های جوان و چند روزه آن حنایی و عنابی رنگ است و برگ‌های کامل آن سبز خوش رنگ می‌باشد وآثاری از رنگ حنایی در آنها جلب نظر می‌کند گل‌های آتشین انار و طولانی بودن دوره گل و همچنین شکل و رنگ میوه آن بر زیبایی این درختچه می‌افزاید.

برگ‌های انار وحشی نیزه‌ای کشیده و یا واژ تخم مرغی صاف و و براق به ابعاد ۳ تا ۶ در ۱ تا ۳ سانتی‌متر دارای رگبرگ میانی سفید و نمایان است و گل‌هایش درشت به قطر ۳ سانتی‌متر کاسه آن آن استخوانی با کاس برگ های نیزه‌ای نوک‌تیز و پتا لوئید دائمی است.  در گل‌های ماده تخمدان تحتانی است و در دو پیرامن قرار گرفته.

رنگ میوه قهوه‌ای مایل به سرخی است. ارقام کاشته شده برگ‌های مختلفی دیده می‌شود دانه آن نیز به رنگ‌های ارغوانی و زرد و سرخ کمرنگ یا سفید دیده می‌شود طعم آن ترش است.

انار جنگلی در فرهنگ ایران:

نام‌های محلی آن در همه جا نار و انار می‌باشد و در کردستان آن را هنار می‌نامند به زبان عربی رمان یا للفان گفته می‌شود.

در شمال پوست انار را برای دباقی چرم به کار می‌برند و ناردانه‌های آن نیز مصرف غذایی دارد و برای تهیه ترشی انار استفاده می‌گردد.

جاودانان یا گارد جاویدان، سربازان برگزیده ایران باستان، نیزه‌هایی به شکل انار داشتند.

از سال ۱۳۸۸، در اواخر مهر ماه هر سال، جشنواره انار در روستای مردانقم برگزار می‌شود. جاذبه اصلی این جشنواره اجرای موسیقی عاشقی توسط عاشق‌های معروف منطقه ارسباران است.

همچنین در روستای تنگ طه شهرستان داراب در اواسط شهریور ماه، جشنواره انار برگزار می‌گردد.

انار در دین پارسان مقدس شمرده شده و به عنوان «نیاز» همراه با نذری مقدس دعا داده شده و در مراسم آئینی خورده می‌شود. ضمن اینکه انار یکی از نمادهای این دین به‌شمار می‌رود.

انار در برگزاری جشن شب یلدا در ایران کاربرد گسترده‌ای دارد. ایرانیان در بیشتر مناطق از انار به عنوان خوراکی در این مراسم استفاده می‌کنند.

در مازندران از انار ترش، رب تهیه کرده و از آن به عنوان چاشنی غذاهای مختلف شمالی استفاده می‌کنند. برخی نیز دانه‌های انار را برای استفاده خشک می‌کنند یا از میوه انار، ریسه‌ای ساخته و بر ایوان یا پشت بام خانه‌های روستایی‌شان می‌آویزند تا هر زمان که خواستند از آن استفاده کنند.

انار بر روی تمبر و اسکناس چندین کشور نقش بسته است.

این هم از انار جنگلی درختچه‌ زیبای جنگل‌های ایران عزیزمان ما در روستاگل سعی می‌کنیم شما عزیزان را با گیاهان مختلف آشنا کنیم، ممنون که در این راه با ما همراه هستید.

دیدگاه ها
درج دیدگاه