1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

انبه

بومی هند، گرمسیری، میوه‌دار، خوراکی، گلدار، معطر، رطوبت دوست، حساس به سرما، دیرزی، دارای ارزش دارویی

انبه

1403-09-20 23:50:09

اگر شما هم از طرفداران پر و پا قرص انبه این میوه‌ بی‌نظیر تابستانی هستین این مقاله برای شما نوشته شده!

با روستاگل همراه باشید تا مطالب جالب توجهی راجع به انبه را در این مقاله مطالعه کنید.

انبه مسافری از هند:

انبه با نام علمی Mangifera indica درختی بومی شبه قاره هند است، که صدها رقم از ارقام پرورشی آن نیز به دیگر مناطق گرم جهان معرفی شده‌اند. امروزه انبه در آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی کارائیب، جنوب و مرکز آفریقا و استرالیا و چین و پاکستان و آسیای جنوب شرقی پرورش داده می‌شود.

درخت انبه از هزاران سال پیش در شبه جزیره هند پرورش داده می‌شد و بین قرن پنجم و چهارم پیش از میلاد به آسیای شرقی رسیده و سده دهم میلادی هم به توسط اعراب به شرق آفریقا و سپس به برزیل و کارائیب و مکزیک برده شده است.

این میوه پرخاصیت در هند به سافدا معروف است انبه با پسته و بادام هندی هم خانواده است و هزار نوع مختلف دارد.

با وجود اینکه هند بزرگترین تولید کننده انبه در جهان است کمتر از یک درصد از صادرات جهان را به خود اختصاص داده است.

انبه در ایران:

بیشترین سطح زیر کشت انبه در ایران به استان هرمزگان اختصاص دارد و استان سیستان و بلوچستان با تولید ۱۴ هزار تن انبه در جایگاه دوم تولید بعد از هرمزگان قرار دارد.

انبه در ایران در سواحل دریای عمان شامل مناطق راسک، سرباز، قصر قند، نیکشهر، دشتیاری چابهار و زرآباد در استان سیستان و بلوچستان همچنین در استان هرمزگان در شهرستان‌های میناب، رودان و بندرعباس و جاسک کشت شده است.

قدمت کشت این درخت در استان هرمزگان بین ۷۰۰ تا ۵۰۰ سال می‌رسد که این درختان در باغ‌های شهر میناب یافت می‌شوند انبه همچنین در استان کرمان در شهرستان‌های جیرفت و کهنوج کشت گردیده است.

در گویش محلی استان هرمزگان به انبه ، انبا می‌گویند.

خصوصیات ظاهری درخت انبه:

درخت انبه سریع الرشد می‌کند و دارای برگ‌های بزرگ و همیشه سبز است. پاییز یا اوایل زمستان شکوفه می‌دهد و در اردیبهشت خرداد میوه می‌دهد.

درخت انبه درختی بزرگ است که می‌تواند به ارتفاع و عرض تاج حدود ۳۰ متر و دور تنه بیش از ۳.۷ متر رشد کند. درخت انبه قدی بلند دارد و ممکن است به ۵ تا ۴۰ متر ارتفاع برسد.

قطر قسمت شاخه و برگ آن نیز می‌تواند به ۱۰ متر برسد.

برخی از درخت‌های انبه با وجود ۳۰۰ سال سن هنوز میوه می‌دهند.

رنگ برگ درخت انبه در ابتدا و پس از جوانه زدن نارنجی مایل به صورتی است که با گذشت زمان به رنگ قرمز تیره و سپس سطح تیره در می‌آید. شکوفه‌های انبه کوچک و سفید رنگ به صورت خوشه‌های ۱۰ تا ۴۰ سانتی‌متری هستند هر شکوفه ۵ گلبرگ و ۵ کاسبرگ ۵ پرچم دارد رایحه آن همچون موگه بهار دارد.

رسیدن میوه‌ها حدود ۳ تا ۶ ماه طول می‌کشد. وزن انبه‌ها می‌تواند بین ۵۰۰ گرم تا دو و نیم کیلوگرم باشد. رنگ و اندازه انبه‌های رسیده با توجه به محیط و نور متغیر است. میوه رسیده می‌تواند نارنجی زرد قرمز یا سبز باشد.

به هنگام رسیدن میوه‌ها بوی شیره ملایمی می‌دهد و با فشار ملایمی فرو می‌روند و در وسط میوه هسته درشتی است که با توجه به نوع درخت می‌تواند صاف یا دارای رشته و فیبرهایی در گوشته میوه باشد. گوشت میوه به رنگ زرد تیره و شیرین است.

انواع انبه‌ها با توجه به گونه‌شان بسیار متفاوت است، به علاوه با توجه به نوع میوه یا اینکه بیش از حد رسیده باشد گوشت آن می‌تواند صاف یا رشته رشته باشد.

کاربرد انبه:

انبه در سراسر جهان مورد استفاده خوراکی قرار می‌گیرد و برای مصرف میوه پوست آن جدا می‌گردد، چرا که حاوی مواد تحریک کننده برای معده است. انبه در انواع سالادها و نوشیدنی‌ها و آبمیوه‌ها و شربت‌ها و ترشی‌ها و بستنی‌ها استفاده می‌شود. از آن برای درست کردن مربا و انواع شیرینی، تارت، کیک و پوره میوه نیز استفاده می‌شود.

در برخی کشورها انبه برای پخت غذاهای اصلی نیز استفاده می‌شود. در جزایر موریس و رئونیون از انبه سسی تهیه می‌گردد که در کنار غذاهای گوشتی مصرف می‌شود.

در بسیاری از غذاهای محلی و چاشنی‌های هندی از انبه رسیده استفاده می‌شود. در مکزیک نی و انبه برای تهیه بعضی از انواع سس چیلی استفاده می‌گردد. این میوه از منابع بسیار خوب پتاسیم به حساب می‌آید، طوری که مصرف آن به افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه می‌شود.

این میوه اندیس گلایسمی بالایی نیز دارد یعنی وقتی مصرف شود قند خون به یکباره افزایش پیدا می‌کند و موجب ترشح هورمون انسولین می‌شود با ترشح این هورمون قند به داخل سلول‌ها وارد و دوباره افت پیدا می‌کند.

فیبر محلول موجود در انبه می‌تواند به کاهش کلسترول کلی و کلسترول ال دی ال کمک کند این همان کلسترول بد است که باعث ایجاد پلاک در رگ‌های خونی می‌شود که جریان خون و اکسیژن را مسدود می‌کند.

انبه حاوی مواد مغذی برای جلوگیری از سرطان است. خوردن انبه و دیگر محصولات به جای غذاهای فرآوری شده راهی موثر برای کاهش خطر کلی ابتلا به سرطان می‌باشد.

انبه سرشار فیبر ویتامین سی ویتامین آ و آنتی اکسیدان است. این میوه موجب تقویت دستگاه گوارش و کلیه نیز می‌شود و به علت آهن فراوان که دارد از آنمی جلوگیری می‌کند .

 

استفاده از چوب انبه برای تهیه مبلمان، کف پوش، تخته‌های سقف و قاب پنجره در ساختمان سازی.

استفاده از چوب انبه در تهیه دسته قلم مو، جعبه‌های حمل وسایل سنگین، کبریت، پارو، ادوات کشاورزی و … .

استفاده از چوب انبه در تهیه زغال سنگ سخت با تحمل حرارتی بالا.

استفاده از پوست درخت انبه برای استخراج تانن (ماده مؤثر در دباغی) ، رنگ (زرد و صورتی)

انواع انبه:

درست مثل تمام میوه‌ها، انبه  نیز دارای انواع مختلفی است از انواع رقم‌های تجاری  انبه می‌توان موارد زیر را نام برد:

انبه برزیلی (Bourbon)

انبه قرمز (آفریقای جنوبی)

انبه بومی هند (Bangalora)

شاه انبه (Alphonso)

انبه کامبودیانا (Cambodiana)

 

با انواع درخت انبه و خصوصیات و خاستگاه آن آشنا شدیم شما عزیزان همراه روستاگل برای دریافت اطلاعات درمورد درختان میوه می‌توانین به قسمت نشو و نما سایت سر بزنین.

دیدگاه ها
درج دیدگاه