1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

برگ بو

غار، حب‌الغار، شجرالغار، دهم، دهمست، دَهْمَشْت‎، رند، عمار، و ذاقی، همیشه سبز، زینتی، دارای خواص دارویی، معطر، حساس به سرما، مقاوم، میوه‌دار، گلدار، نور دوست،

برگ بو

1403-09-21 00:12:26

عطر خوش برگ بو شما رو یاد چی می‌اندازه؟

آیا می‌دونید اولین بار برگ بو چطور و توسط چه کسی به ایران وارد شد؟

در مورد اقسام و انواع برگ بو چی می‌دونید؟

در این مقاله به گیاه برگ بو می‌پردازیم و این درخت معطر رو بررسی می‌کنیم پس با روستاگل همراه باشید.

عطر خوش برگ بو:

برگ بو یا غار با نام علمی laurus nobilis نام گونه‌ای از سرده برگ بو است. برگ بو گیاهیست خوشبو و همیشه سبز که بومی منطقه مدیترانه می‌باشد و در مدیترانه به عنوان معطر کننده غذا از آن استفاده می‌کنند. در متون مختلف نام‌های غار، حب الغار، شجره الغار، دهمست، دهمشت، رند عمار و زاقی برده شده است.

درخت یا درختچه برگ بو گیاهی کند رشد با طول عمر بلند است این گیاه بومی نواحی مدیترانه است که به نقاط مختلف جهان منتقل شده است و در مناطق معتدله کاشته می‌شود.

برگ بو در ایران:

این گیاه اولین بار در دوره قاجار توسط ناصرالدین شاه از اروپا به ایران وارد شد و در محوطه باغ کاخ گلستان کاشته شد و امروزه پایه‌های قدیمی آن در محوطه این کاخ قابل رویت است. با گذشت زمان به دلیل عطر خوشی که دارد در باغ‌های سلطنتی کاشته شد امروزه ۶ پایه قدیمی از این درخت در پارک شهر تهران موجود است. امروزه این درختچه در مناطق مختلف ایران کاشته می‌شود.

مشخصات ظاهری برگ بو:

اقسام کلی برگ بو  تا ۱۰ متر رشد می‌کند برگ بو درختی همیشه سبز دو پایه یا پلی گام که ارتفاع آن در نواحی معتدله به ۸ متر و در مناطق گرم به ۲۰ متر می‌رسد.

برگ‌ها به صورت منفرد روی شاخه‌ها قرار می‌گیرند. شکل برگ‌ها بیضی کشیده به طول ۱۰ تا ۱۴ و عرض  تا ۴.۵ سانتی‌متر و لبه آن‌ها موجدار و دندانه‌دار است.

سطح روی برگ سبز تیره و براق ولی سطح زیرین کمرنگ‌تر است. این گیاه‌ها معطرند و با له شدن بوی بیشتری از خود ساطع می‌کنند.

گل‌ها چندتایی و به صورت خوشه‌ای به رنگ زرد هستند میوه برگ بو به صورت سته و تقریبا کروی به قطر حدود یک سانتی‌متر با رنگ بنفش مایل به آبی و دارای یک دانه می‌باشد.

قسمت گوشتی میوه دارای روغن سبز رنگ و معطر معروف به روغن لوریه است. قسمت مورد استفاده گیاه برگ و میوه آن می‌باشد.

ساقه برگ بو به صورت راست و مستقیم رشد می‌کند و از دور به شکل جام وارونه یا سرو است. میوه این درخت طی ماه‌های فروردین و اردیبهشت به بار می‌نشیند و به رنگ سبز مایل به زرد است که طی ماه‌های تابستان به رنگ اصلی خود می‌گراید.

شرایط آب و هوایی:

این درخت از مقاومت خوبی برخوردار است و در مزارع و زمین‌های زیادی با تنوع آب و هوایی مختلف رشد می‌کند. اما به سرمای زیاد حساس است.

درخت برگ بو به آبیاری منظم نیاز دارد بهترین زمان آبیاری برگ بو بعد از خشک شدن روی خاک است دقت کنید آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی ریشه و از بین رفتن گیاه می‌شود. از طرف دیگر آبیاری کم می‌تواند باعث زرد شدن برگ‌ها و ریزش آن‌ها شود . این گیاه در انواع خاک‌ها در صورتی که زهکشی مناسب باشد به خوبی رشد می‌کند.

مخلوط خاک برگ با کود دامی پوسیده برای کشت  گیاه در فضای آزاد مناسب است. این گیاه می‌تواند تا دمای منفی ۵ درجه را تحمل کند.

تکثیر:

برگ بو از طریق کشت دانه نشا و قلمه زنی تکثیر می‌شود کاشت دانه بسیار کند و طولانی است اما تکثیر از قلمه بسیار ساده و آسان است.

همچنین می‌شود این درخت را از طریق خوابانیدن ساقه نیز تکثیر کرد.

کاربرد :

در فضای سبز شهری از این گیاه برای فرم‌دهی و ایجاد دیواره سبز استفاده می‌شود. نمونه‌های زیبایی از فرم‌دهی این درختچه در مجموعه کاخ گلستان و دانشگاه جنگ قابل مشاهده است.

این گیاه خاصیت فرم‌گیری بسیار بالایی دارد و می‌تواند آن به عنوان پرچین یا دیواره سبز استفاده کرد.

همچنین در داخل چمن به عنوان تک درخت قابل کاشت است.

این گیاه استفاده دارویی زیادی دارد در اروپا و حوزه مدیترانه و آمریکای شمالی و بخشی از مکزیک برای آشپزی استفاده می‌شود. باید توجه داشت که برگ‌های خشک شده این درخت در آشپزی استفاده می‌شود و نه برگ سبز زیرا برگ‌های سبز ممکن است خواص منفی داشته باشند.

چنانچه برای طعم و عطر بخشیدن به غذا به ویژه غذاهای گوشتی و ماهی از این گیاه استفاده می‌شود لازم است برگ خشکیده آن را به صورت درست و کامل در غذا بیندازید و پیش سرو از غذا آن را از ظرف خارج کنید، زیرا خوردن این برگ معمول نیست و دارای طعمی قوی ست و باعث ایجاد مسمومیت می‌شود.

در پزشکی برای تقویت معده و به عنوان اشتهاآور و نیز برای هضم غذا و به عنوان ادرارآور استفاده می‌شود. همچنین جوشانده و روغنی از آن تهیه می‌شود که در تورم‌های موضعی استفاده می‌کنند.

در عطرسازی نیز از برگ بو استفاده می‌شود.

این هم از گیاه معطر برگ بو، برای آشنایی بیشتر با گیاهان و درختان می‌توانید قسمت نشو و نما سایت روستاگل را ببینید و برای کاشت درخت به نام خود و عزیزانتان می‌توانید به قسمت کاشت مراجعه فرمایید.

دیدگاه ها
درج دیدگاه