1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

کنوکارپوس

درخت چنار یا حرای سفید چوب دکمه‌ای، گونه ارزشمند، مقاوم، گرمسیری، سازگار با انواع خاک‌ها، شور پسند، دارای خواص دارویی، نور دوست، مقاوم به آفات و بیماری‌ها، همیشه سبز، زیبا، تصفیه کننده هوا، رشد سریع،

کنوکارپوس

1403-09-21 13:07:08

بیایید امروز به جهان گیاه کنوکارپوس سفر کنیم!

گیاهی که فیلتر محیط زیستی می‌باشد.

با روستاگل همراه باشید تا در این مقاله با کنوکارپوس این گیاه ارزشمند آشنا شویم.

کنوکارپوس بومی مناطق گرمسیری:

درختی همیشه سبز از راسته گاروم زنگیان می‌باشد کنوکاپوس نام سرده گیاهان می‌باشد که با نام انگلیسی Conocarpus شناخته می‌شود این درخت که از گونه‌های موثر درختان حرا در حفاظت و سلامت انسان‌ها می‌باشد بومی مناطق گرمسیری جهان است و محدود به منطقه کوچکی در اطراف سواحل جنوبی دریای سرخ است که در کنار رودخانه های فصلی رشد می کند.

این درخت در مجاور اقیانوس اطلس در ایالات جنوبی و میانی آمریکا، در سراسر هند غربی و از برزیل تا مکزیک و اکوادور به صورت طبیعی می روید.

این گونه همچنین در آفریقای غربی، پاکستان، کویت، عربستان سعودی و امارات که گرمای بیش از حد و آب شور را تحمل می کنند.

در استان‌هایی چون بوشهر، خوزستان، فارس، هرمزگان، کرمان و سیستان و بلوچستان و حتی برخی از جزایر خلیج فارس در کنار پیاده‌روها و خط میانی خیابان‌ها به چشم می‌خورد.

کنوکارپوس فیلتر زیستی:

کنوکارپوس به عنوان فیلتر زیستی موثر به خوبی فلزات سنگین را از آب و هوا و خاک جذب می‌کند، بنابراین برای مناطق آلوده شهری و جنوب ایران که شرکت‌های نفتی و پالایشگاهی فعالند مفید می‌باشد کنوکارپوس درختی است که دارای دو گونه؛

۱.گونه لنسیفولیوس(Conocarpus lancifoius)

۲.گونه ارکتوس (Conocarpus erectus)

می باشد.

در ایران معمولا به عنوان درخت چنار یا حرای سفید چوب دکمه‌ای شناخته می‌شود. این درخت بسیار با دوام است به طوری که می‌تواند در شرایطی چون دماهای بسیار بالا، زهکش کم، خاک تحت فشار، آلودگی هوا، آب شور و غیره تاب بیاورد .

خصوصیات ظاهری کنوکارپوس:

کنوکاپوس درختی همیشه سبز می‌باشد که تا ارتفاع 9 تا 12 متر رشد می‌کند. همچنین برگ‌های آن سبز مایل به خاکستری مات (2 تا 7 سانتی‌متر طول و 1 تا 3 سانتی‌متر عرض) است که به صورت متناوب مرتب بر روی شاخه قرار دارند.

هر برگ آن دارای دو غده نمکی کوچک در قاعده خود می‌باشد. این درخت حاوی شکوفه‌های سبز ریزی است که به سختی مشاهده می شوند. همچنین میوه‌های دکمه مانند آن دارای فلس‌هایی با اندازه کوچک (5 تا 8 میلی‌متر قطر) هستند که در زمان رسیده شدن رنگ قهوه‌ای مایل به قرمز دارند. 

پوست درخت غنی از تانن می‌باشد و قهوه‌ای و فلس مانند است و در ظاهر دندانه دار می‌باشد.

کاربرد درخت کنوکارپوس:

۱.درختان خانواده حرا و از جمله درخت کنوکارپوس یکی از گونه‌های اصلی برای تامین محصولات گرده گل و شهد در بسیاری از کشورهای دنیا می‌باشد خواص تغذیه‌ای و دارویی پلی فنل‌ها و آنتی‌اکسیدان عسل تولید شده از درختان حرا نشان داده شده است.

۲.یکی از خواص درخت کونکارپوس خاصیت حشره کشی عصاره برگ آن است که می تواند برای کنترل سوسک Tribolium castaneum  که آفت غلات و حبوبات است به جای ترکیب سمی و خطرناک فسفید آلومنیوم (قرص برنج) که سالانه سبب مسمومیت های اتفاقی زیادی می‌شود استفاده شود.

۳.همچنین کنوکارپوس به صورت پرچین هرس می‌شود و پرچین‌های درخت کنوکارپوس باعث جذب حیوانات و پرندگان می‌شود تاثیرات مثبت حضور حیوانات و پرندگان بر سلامتی روانی انسان‌ها از دغدغه‌های دنیای مدرن است که نشان داده شده است.

۴.به عنوان یک مقاوم کننده طبیعی برای پایدارسازی خطوط ساحلی کاربرد دارد.

۵.از نظر زیبایی شناسی و روانشناسی کاشت این گیاه همیشه سبز باعث بهبود زیبایی محیط می‌شود.

۶. از سوی دیگر کنوکارپوس به عنوان جایگزینی اقتصادی و دوستدار محیط زیست می‌باشد.

 ۷.برای موج شکن های دریایی استفاده می‌شود که از تخریب ساحل محافظت می‌کنند.

۸. ایجاد سایه در گذرگاه‌ها می‌توان با کاشت آن‌ها چشم اندازهای زیبایی را بنیان نهاد.

تکثیر:

تولید آن توسط کاشت بذر ممکن می‌باشد. تولید بذر این درخت زیاد است، ولی با توجه به کم بودن قوهٔ نامیه (زیوایی) بذرها که حدود ۱۲ درصد است، تعداد زیادی از آن‌ها سبز نمی‌شود.

 

معایب کنوکاپوس:

این درخت در کنار سبز بودن در تمامی فصول سال به نوعی معضل اول مدیریت شهری تبدیل شده و علت آن ایجاد آسیب و مشکلات فراوان در شبکه برق و خطوط انتقال نیرو، هرس بسیار سخت و پرهزینه و با ریسک خطر بالا، رشد ریشه‌ها و تخریب شدید و گسترده معابر و خیابان‌ها و آسفالت‌ها و حتی ایجاد آسم و آلرژی شدید در برخی از کارگران فضای سبز است.

با توجه به گرده‌افشانی درختان کنوکارپوس در فصل پاییز و بروز تنگی نفس پس از بارندگی پاییزی، لازم است که گیاهان کنوکارپوس قبل از نخستین بارندگی هرس شوند. در غیر این صورت باعث ایجاد آلرژی می‌شود.

 

با گیاه کنوکارپوس این فیلتر محیط زیستی آشنا شدیم. برای آشنایی بیشتر با گیاهان گرمسیری می‌توانید بخش نشو و نما را مطالعه بفرمایین.

 

دیدگاه ها
درج دیدگاه