می توانید به هرنامی که دوست دارید به زمین درخت هدیه کنید، ما می کاریم و نگهداری می کنیم، تا همیشه...
دارای زیرگونههای متنوع، گز شاهی، کورگز، شورگز، باهوگز، بومی ایران، شور پسند، مقاوم به خشکسالی و کم آبی، گلدار، جلوگیری از فرسایش خاک، مقاوم به تغیر دما، بیابان زدا، گونه ارزشمند، کاهش اثر ریزگردها، تثبیت شنهای روان، حفظ حیات کویر، خزان پذیر، نور پسند،
1403-09-21 17:14:31
اگر به جنوب کشور سفر کرده باشید در طی مسیر در اطراف جاده درختان گزشاهی را دیدهاید.
گزهای زیبا با گلهای صورتی رنگ که به کویر جلوهای زیبا میبخشند.
در این مقاله با گز شاهی آشنا میشویم گیاهی مقاوم که برای جلوگیری از فرسایش خاک گیاهی ارزشمند محسوب میشود. با روستاگل همراه باشید تا در مورد این گیاه بادوام بیشتر بدانید.
گز شاهی سنبل زایندگی:
گز شاهی یا کور گز یا شورگز با نام علمی Tamarix Gallicafrench tama گیاهی از خانواده تاماریساسه بومی عربستان و ایران و مصر میباشد. گز شاهی گز درخت یا درختچهایست همیشه سبز و خزان کننده که در کشورهای عربستان، مصر، عراق، ایران و پاکستان و کشورهای خاورمیانه کاشته میشود.
این گونه در کشور ما در اراضی شورزار و خشک و نیمه خشک مناطق گرمسیری جنوب در برازجان، دالکی، بوشهر تا جاسک، بمپور، سیستان، بم و طبس میروید. این گیاه به اروپا و برای مثال کشورهای فرانسه و انگلیس نیز وارد شده است.
گز شاهی از آنجا که گیاهی مقاوم میباشد برای کاشت در فضای سبز شهری نیز مناسب است.
گز شاهی سنبل زایندگی ، ایستادگی و سرزندگی میباشد.
خصوصیات ظاهری گز شاهی:
گز شاهی با گلهای صورتی زنگ و زیبایی که دارد گیاه زینتی محسوب میشود. قطر تنه این درخت حدود ۳۰ سانتیمتر و ارتفاعی بین ۳ تا ۱۰ متر دارد این درخت تاجی گسترده دارد که در حدود ۶ متر گستردگی آن میباشد. این درختچه به صورت همیشه سبز یا خزان کننده دیده میشود. چوب تنه درخت سفید و شکننده است و شاخهها دارای انشعابات زیاد هستند و برگها کوچک و تخم مرغی شکل بوده و انتهایی تیز دارند.
گل این گیاه که صورتی رنگ، کوچک و به صورت خوشهای میباشد، در فصل بهار ظاهر میشود. گلها دارای گلبرگی باریک و کشیده هستند و هم زمان هم نر و هم ماده هستند.
گرده افشانی توسط زنبورها صورت میگیرد. میوه این گیاه به صورت کوچک و کپسولهایی خشک است که حاوی دانههای پنبهای کوچک میباشد. میوه در اوایل تابستان کامل میشود.
سیستم ریشهای این گیاه گسترده و برای کنترل فرسایش خاک مناسب است.
شرایط آب و هوایی:
این گیاه در خاکهای شنی و ماسهای و لومی خوب زهکشی شده و البته در اکثر خاکها رشد میکند. نسبت به ph خاک حساس نیست. حتی در خاک غیر حاصلخیز نیز رشد میکند.
گز شاهی در آفتاب کامل و نیمه سایه بهترین رشد را دارد و در شرایط سایه رشد نخواهد کرد. این گیاه به گرما شدید مقاوم است و تا دمای منفی ۳ درجه را حمل میکند. این گیاه در برابر باد مقاوم است. آبیاری آن به صورت متوسط میباشد.
تکثیر:
تکثیر این گیاه به دو روش امکانپذیر است
۱. کاشت بذر در اوایل بهار یا تابستان صورت میگیرد.
۲. قلمه چوب بالغ که در اواخر پاییز صورت میگیرد.
کاربرد گز شاهی:
از این درخت به دلایل نوع ریشهبندی آن برای جلوگیری از فرسایش خاک، حفاظت از خاک و طرحهای بیابان زدایی استفاده میشود.
این درختچه به علت مقاومت در برابر باد به عنوان گیاه بادشکن نیز کاربرد دارد. در حاشیه اتوبان تهران به قم برای حفاظت تاسیسات جادهای یک ردیف درختان گز شاهی کاشته شده است. همچنین در سواحل انگلستان از این درخت به عنوان بادشکن استفاده شده است. این گیاه در ساحل برای ایجاد ثبات در رسوبات دریایی نیز مناسب است.
گونه گز و گز شاهی به دلیل ساختار ریشه خود می تواند شنهای روان را تثبیت کند سیستم ریشه گسترده این امکان را به گیاه میدهد.
ویژگیهای چوب این گونه کمتر مورد توجه قرار گرفته است. با این حال، به تازگی استفاده از این گونه برای صنایع سلولزی در مناطق خشک کشورهای خاورمیانه مورد توجه قرار گرفته است.
خواص درمانی گز شاهی:
برای تسکین دندان درد، با آب جوشانده ی گیاه مزمزه کنید.
برای درمان لقوه (نوعی بیماری که در صورت انسان باعث کج شدن لب، دهان و فک می شود.)
سقوط دانههای بواسیر و آبله، هر روز هفت یا هشت مرتبه گیاه را بسوزانید و دود آن را به موضع بدهید.
برای قطع خونریزی از اعضای بدن، خاکستر سوخته گیاه را استفاده کنید.
برای باز کردن انسداد و گرفتگیهای مجاری طحال، تقویت کبد، نرم کردن ورم کبد و نیز جلوگیری از سفید شدن مو، آب جوشاندهی شاخ و برگ آن را مصرف کنید.
برای تقویت کبد و نیز نرم کردن ورم آن، ریشه، برگ و شاخهی آن را با هم بپزید و با سرکه مخلوط کرده و بخورید. مصلح این گیاه صمغ عربی است.
این هم از زیبای کویر، گز شاهی با گلهای صورتی، ما در روستاگل خوشحال خواهیم شد که شما همراهان عزیز با نظرات ارزشمندتان ما را یاری کنید. برای هدیه درختان مختلف به نام خود و عزیزانتان به زمین قسمت کاشت را مطالعه بفرمایید.