1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

گواوا

امرود یا امروت یا زیتون محلی، گرمسیری، میوه‌دار، همیشه سبز، گلدار، معطر، مصرف خوراکی، سرشار از ویتامین و مواد معدنی، دارای خواص دارویی، گرما دوست، سازگار با انواع خاک، رطوبت دوست، آب خواه،

گواوا

1403-09-21 17:42:59

آیا می‌دانستید در ایران به میوه گواوا زیتون محلی می‌گویند؟

آیا می‌دانستید گواوا به خوبی رویش و گسترش پیدا می‌کند؟

آیا می‌دانستید میوه گواوا دارای خواص دارویی است؟

با روستاگل همراه باشید تا تمامی این موارد را در این مقاله با هم بررسی کنیم.

گواوا گیاهی همیشه سبز:

گواوا یا امرود بانام علمی Psidium guajava بومی مناطق گرم است. این گیاه همیشه سبز از خانواده میرتاسه است.

گواوا دارای تاجی گسترده با شاخه دهی از قسمت پایین تاج است یک یا چند تنه به رنگ سبز متمایل به قهوه‌ای روشن دارد و دارای شاخه‌های انعطاف پذیری از شاخه‌های جوان این گیاه به رنگ سبز و به صورت چهارگوش هستند.

برگ‌ها در مقابل هم و دراز و بیضی شکل هستند. برگ‌های آن ساده و متقابل و کشیده هستند و طول آنها بین ۸ تا ۸ و نیم سانتی‌متر و بدون کرک یا پوشیده از کرک  و گل‌های آن خوشبو است.

پوست تنه درخت گواوا سبز یا قهوه‌ای متمایل به قرمز است. دارای ریشه‌های سطحی است. ریشه می‌تواند به گونه‌ای عمقی و پشت گسترش پیدا کند.

گل آن سفید رنگ و خوشبو هستند و همچنین ‌گل‌های این گیاه به صورت منفرد و خوشه‌ای در بهمن و اسفند روی گیاه ظاهر می‌شوند. گل‌های این گیاه دو و نیم تا سه و نیم سانتی‌متر قطر دارد، که دارای پرچم‌های زیادی به همراه یک خامه و خاص برگ‌های لوله‌ای مانند است که به طور کامل جوانه گل را احاطه می‌کند.

میوه گواوا:

میوه آن به هنگام رسیدن به رنگ قرمز تبدیل می‌شود و چیزی مانند زیتون یا انار کوچک است. چرا که در بالای میوه تاجی از گلبرگ‌ها قرار دارد میوه آن گوشت‌دار است و دانه‌های آن مانند دانه‌های انگور در گوشت قرار دارد.

رنگ میوه قرمز یا زرد است میوه آن شیرین و آن را خام یا پخته به شکل مربا یا ژله می‌خورند. میوه آن گرد و کشیده است. دارای ارقام و واریته‌های مختلفی است که میوه آن در رنگ‌های مختلف قرمز و بنفش و سبز و... ظاهر می‌شود و مزه‌ای شبیه به توت فرنگی دارد.

خاستگاه گواوا:

این درختچه بومی آمریکای جنوبی و آمریکای مرکزی و پرو برزیل و مکزیک است و در مناطق دیگری از دنیا از جمله آسیای جنوبی و بخش‌هایی از جنوب ایران نیز یافت می‌شود.

اسپانیایی‌ها گواوا را به فیلیپین و پرتغال برده‌اند که از پرتغال هم به هندوستان وارد شده و به سرعت گسترش یافته‌است، زیرا دانه فراوان و رویش بسیار خوبی دارد.

 

کلمه گواوا در واقع از نام مرسوم آن در کشور هایتی گرفته شده است کاشت درخت گواوا از قدیم الایام در مناطق جنوب ایران به خصوص هرمزگان و سیستان و بلوچستان مرسوم بوده است که در زبان محلی با نام زیتون محلی شناخته می‌شود.

 

کاربرد دارویی:

از همه قسمت‌های این گیاه همانند میوه‌های جوان و نارس آن برای داروی ضد اسهال بهره‌گیری می‌شود. جوشانده پوست خشک درختچه برای درمان درد معده به‌ کار برده می‌شود. همچنین برای رفع ناراحتی‌های پوست، همانند جرب و زخم‌ها کاربرد دارد.

از برگ‌های گیاه به شکل آنتی‌بیوتیک در برابر استافیلوکوک‌ها بهره‌گیری می‌شود.

بومیان در محل‌هایی که این گیاه می‌روید، از برگ‌های جویده شده آن که با دندان‌ها له شده و آغشته به بزاق شده باشد برای قطع خون‌ریزی زخم‌ها بهره‌گیری می‌کنند.

از برگ این درخت درست همانند برگ چای بهره‌گیری می‌شود و آب فشرده میوه آن برای دیابت سودمند است.

جوشانده برگ و پوست آن به شکل قاعده‌آور بهره‌گیری می‌شود و برای خانم‌ها پس از زایمان سودمند است.

میوه رسیده و خشک شده آن برای درمان اسهال خونی مصرف می‌شود. میوه آن نرم‌کننده سینه بوده و برای عفونت‌های حاد گلو به گونه‌ای آرام‌کننده بهره‌گیری می‌شود.

 

انواع گواوا:

۱.گواوا زرد گیلاسی: گواوا زرد گیلاسی میوه گرد و کروی مانندی به رنگ زرد تولید می کند. گیاهی همیشه سبز و از درختان مناطق گرمسیری به شمار می‌رود. با نام گلابی بی‌کرک و زیتون محلی نیز شناخته می‌شود. قابلیت کاشت در گلدان را نیز دارد و از باردهی خوبی برخوردار است که از آن استفاده‌های مختلفی می‌کنند.

 

۲.گواوا قرمز گیلاسی: گواوا قرمز گیلاسی میوه گوشتی قرمز رنگی را تولید می‌کند که بسیار خوشمزه است. خواص بسیاری دارد و برای کاشت در مناطق گرمسیری مناسب است. در سایز کوچک رشد می‌کند که نسبت به سرما و همچنین دمای پایین مقاوم است. به صورت درختچه‌ای کوتاه و همیشه سبز رشد می‌کند.

 

۳.گواوا الله آباد صفدا: گواوا الله آباد صفدا میوه گرد و کروی مانندی تولید می‌کند، به صورت درختچه‌ای کوتاه تا ارتفاع 5 تا 8 متر رشد می‌کند، گیاهی همیشه سبز به شمار می‌رود که دارای شاخ و برگ زیادی است. میوه این گیاه به رنگ سفید است.

 

۴.گواوا صورتی گلابی: گواوا صورتی گلابی همانطور که از نامش پیداست ظاهری گلابی شکل دارد که قسمت گوشتی آن به رنگ صورتی و پوست آن به رنگ سبز است. باردهی خوبی دارد. این گیاه بومی مناطقی از مکزیک و آمریکای مرکزی و جنوبی است که در بیشتر مناطق رشد می‌کند.

 

۵.گواوا زرد گرد: گواوا زرد گرد همانطور که از نامش پیداست ظاهری گرد به رنگ زرد دارد که در عین گوشتی بودن بسیار آبدار است که از آن استفاده‌های مختلفی می‌کنند. کیفیت میوه مطلوبی دارد و از باردهی خوبی برخوردار است.

 

۶.گواوا سبز گلابی فوق درشت: گواوا سبز گلابی فوق درشت در سایز درشت نسبت به سایر واریته‌ها رشد می‌کند. دارای قسمت گوشتی سفید رنگ با پوست سبز رنگ است که در مناطق گرمسیری رشد و از رشد آسان و مطلوبی برخوردار است. خواص بسیار دارد.

 

۷.گواوا صورتی سیبی: گواوا صورتی سیبی ظاهری گرد و کروی مانند دارد که قسمت گوشتی آن به رنگ صورتی است که علاوه بر مصرف خوراکی جنبه زینتی نیز دارد که استفاده‌های مختلفی از آن می‌کنند. میوه این گیاه پردانه است و در بیشتر مناطق رشد و از رشد مطلوبی برخوردار است.

 

۸.گواوا بنگلور: گواوا بنگلور میوه گلابی شکل درشتی را تولید می‌کند، قسمت گوشتی سفیدی با طعم دلچسب دارد که سرشار از ویتامین‌های مختلفی است. گیاهی همیشه سبز با قابلیت رشد در مناطق گرمسیری به شمار می‌رود.

 

۹.گواوا چیتیدار: گواوا چیتیدار میوه گرد و گوشتی سفید رنگی را تولید می‌کند، دارای پوستی صاف با نقاط قرمز رنگی است. طعم شیرینی دارد.

 

۱۰.گواوا هفشی: گواوا هفشی میوه گرد و کروی مانندی را تولید می‌کند. دارای پوست نازکی است که عطر و طعم دلچسبی دارد. خواص بسیاری دارد و در بیشتر مناطق رشد می‌کند.

 

۱۱.گواوا سردار: گواوا سردار میوه درشت مخروطی شکلی را تولید می‌کند که قسمت گوشتی سفید رنگی دارد که بسیار دلچسب و خوشمزه است.

 

حالا که با درخت گواوا نیز آشنا شدیم می‌توانیم با دیگر درختان میوه‌دار نیز از طریق صفحه نشو و نما آشنا شویم.

شما عزیزان همراه می‌توانید از طریق صفحه کاشت درخت‌های مختلفی را به زمین هدیه کنین.

دیدگاه ها
درج دیدگاه