می توانید به هرنامی که دوست دارید به زمین درخت هدیه کنید، ما می کاریم و نگهداری می کنیم، تا همیشه...
چکّو، ساپوتا، ساپودیلا، سانمانیلا، لاموت، چیکلی، چیکو زاپوته و نازیبری، گرمسیری، صمغدار، همیشه سبز، حساس به سرما، میوهدار، خوراکی، دارای مواد معدنی و ویتامینها، مقاوم به آفات و بیماریها، مقاوم به کم آبی، کند رشد،
1403-09-25 02:27:02
در این مقاله با یک گونه گرمسیری دیگر آشنا میشویم.
آیا میوه چیکو را از نزدیک دیدهاید؟
از خاستگاه درخت چیکو چه میدانید؟
آیا میدانید خواص و کاربرد چیکو چیست؟
با روستاگل در این مقاله گرمسیری و شیرین همراه باشید!
از چیکو چه میدانیم؟
چیکو نام گونهای گرمسیری است با نام علمی Manilkara zapota L میباشد. این گونه که بومی مکزیک است، درختی همیشه سبز بوده و متعلق به خانواده Sapotaceae میباشد.
هند خاستگاه میوه چیکو است. این درخت علاوه بر هند در بنگلادش ، مالزی ، کامبوج و اندونزی هم کشت میشود.
چیکو در ایران در استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان کاشته میشود. بومیان منطقه چابهار در ایران به این میوه چکو میگویند.
پوست میوه این درخت قهوهای و شیری است. رشد این گیاه به صورت جستی است که ارتفاع ارقام پیوندی آن به ۵ تا ۱۰ متر برگهای درخت بیضی شکل و کشیده ، سبز و چرمی هستند که ظاهر بسیار زیبایی دارند.
گلهای زنگوله مانند درخت دو جنسی بوده و در اسفند دیده می شوند.
میوههای چیکو 4 – 8 ماه بعد از گلدهی قابل برداشت هستند.
این میوهها گرد و تخم مرغی شکل با قطر 5 – 10 سانتیمتر و طول 5 – 12 سانتیمتر دیده میشوند. میوه شیرین و خوشبوی این درخت ۵ تا ۹ سانتیمتر قطر دارد و گرد یا تخم مرغی شکل است که وزن آن بین ۷۵ تا ۲۰۰ گرم است.
دارای ۱ تا ۴ بذر و دانه سیاه صاف درون هر میوه میباشد.
شرایط آب و هوایی:
درخت چیکو به شرایط اقلیمی سازگاری ویژهای دارد با آب و هوای گرم و خشک مقاوم است و در برابر بادهای گرم و سوزان و همچنین شوری آب و خاک مقاومت دارد برای کشت این درخت به خاکهای سبک با زهکشی خوب نیازمند است .
کاربرد:
چیکو میوه ای است که باعث بهبود علایم بیماری هایی از جمه اسهال ، سوزش سر دل ، التهاب دستگاه گوارش و گاستریت می شود.
این میوه با تقویت سیستم ایمنی بدن از ابتلا به سرماخوردگی پیشگیری می کند.
همچنین وجود ویتامین آ در این میوه باعث شده خواص ضد پیری داشته باشد ، برای بهبود بینایی مفید باشد و به بهبود کیفیت پوست ، کاهش فشار خون و سلامت قلب کمک کند. درخت چیکو یکی از پرکاربردترین درختان در صنایع دارویی است.
برگ درخت به صورت دمنوش برای درمان التهاب، فشار خون و سرفه استفاده میشود.
از آنجایی که میوه چیکو قابلیت انبار کردن ندارد ، بیشتر برای ساخت ژله ، آبنبات ، پودر شربت ، مربا ، کیک و آبمیوه مورد استفاده قرار می گیرد. عصاره میوه چیکو برای محصولات بهداشتی و آرایش کاربرد زیادی دارد.
تکثیر:
بذرهای چیکو سفت، سیاه و به اندازهی لوبیا هستند. در مرکز هر میوه به تعداد 3 تا 12 بذر وجود دارند ابتدا بذرها را در درون آب قرار داده بعد از ۴۸ ساعت آن را به سینی نشا یا بستر کشت منتقل مینماییم بذر درخت چیکو کند رشد است.
خاک را مرطوب نگه دارید و گرمای محیط را حفظ کنید و تا سبز شدن بذر به مرطوب نگه داشتن خاک ادامه دهید.
چیکو این میوه گرمسیری و شیرین را با هم شناختیم، شما عزیزان همراه برای شناختن دیگر درختان گرمسیری میتوانید به بخش نشو و نما مراجعه کنید. روستاگل در راستای هرچه سبزتر کردن کشور عزیزمان به نام شما و عزیزانتان درخت به زمین هدیه میکند برای هدیه درخت به بخش کاشت سر بزنید.