می توانید به هرنامی که دوست دارید به زمین درخت هدیه کنید، ما می کاریم و نگهداری می کنیم، تا همیشه...
دارای زیرگونههای متنوع، خزان کننده، گلدار، زینتی، مقاوم در برابر سرما و یخبندان، دارای خواص دارویی، بادشکن
1403-09-25 02:44:41
از عنبر سائل چه میدانید؟
گونههای عنبر سائل را میشناسید؟
آیا میدانید عنبر سائل چه کاربردی دارد؟
با روستاگل همراه باشید تا این مقاله به بررسی این گیاه زیبا بپردازیم.
عنبرسائل درختی خزان پذیر:
عَنبَر سائل با نام علمی Liquidambar orientalis نام یک گونه از سرده عنبر سائل است. درختی خزان کننده که دارای چهار گونه است.
در طی سالهای اخیر، دو گونه آن به ایران وارد شده. عنبرسائل را بومی ناحیههای شرق مدیترانه از جمله ترکیه و یونان دانستهاند.
در ایران در مناطق حاشیه دریای خزر در استانهای گیلان و مازندران در فضای سبز شهری کاشته میشود.
خصوصیات ظاهری عنبر سائل:
بلندی عنبر سائل بسته به گونه از ۲۵ تا ۵۰ متر است و گستردگی آن به حدود ۱۵ متر می رسد.
برگهای این درخت به طول و عرض ۱۰تا ۱۲٫۵ سانتیمتر شباهت زیادی به برگهای درختان افرا دارد. برگهای عنبر سائلبه رنگ سبز بوده پنجهای و براق هستند. بر روی برگها بریدگیهای عمیقی وجود دارد.
برگهای عنبر سائل بهصورت متناوب یعنی یکی در میان روی شاخهها میروید و در پاییز به رنگهای سرخ، نارنجی و ارغوانی درمی آیند. در نواحی سرد تغییر رنگ درخشانتر و در نواحی که زمستان گرم دارد تغییر رنگها کمتر محسوس است.
اوائل بهار زمان شکوفایی گلهای بدون گلبرگ و زرد روشن به قطر ۲٫۵ و به شکل تودههای کروی عنبر سائل میباشد. گلهای عنبر سائل به صورت تکجنس میباشد، یعنی گلهای نر و ماده به صورت جدا از یکدیگر اما روی یک درخت میرویند.
میوه عنبر سائل کروی بوده به قطر ۲٫۵سانتیمتر، خاردار و سبزرنگ است. میوهها در پائیز نمایان میشوند و پس از خزان و ریختن برگهای درخت بر درخت باقی مانده و بعد از رسیدن قهوهای رنگ می شود.
کاربرد:
از پوست عنبر سائل صمغی خوشبو و نیمهمایع بهرنگ زرد مایل به قهوهای میگیرند که کاربرد دارویی دارد، از جمله برای از بین بردن التهاب سینه و ضدعفونی کردن بهکار میرود.
در صابونسازی و عطرسازی نیز از این صمغ استفاده میشود.
چوب عنبر سائل محکم است و برای تهیه الوار و ساختن وسایل چوبی به کار میرود.
این درخت را در حواشی خیابان یا کنار آب به عنوان تک درخت تاکیدی، پوشاننده یا بادشکن و در فضای سبز به عنوان تک درخت در مناظر شهری هم کاشته میشود.
تکثیر:
درخت عنبر سائل از طریق قلمه و کاشت بذر قابل تکثیر است.
انواع گونههای عنبر سائل در ایران:
۱.Liquidambar styraciflua L
صمغ رزینی روغنی که از پوست داخلی این درخت گرفته می شود، نیمه مایع تا خمیری شفاف به رنگ زرد قهوه ای و یا تیره تر چسبنده و معطّر با بوی تند و قوی است. این درخت بومی امریکای شمالی، مکزیک و گواتمالا می باشد، صمغ رزینی که از آن گرفته می شود در بازار بین المللی به Styrax american ،American sweet gum وAmerican red gum معروف است.
۲.Liquidambar orientalis Mill
درختی است کوتاه تر از گونه قبلی که بلندی آن تا 20 متر می رسد شکل برگها و میوه آن شبیه سایر گونه هاست. گلهای آن دو نوع نر و ماده و روی یک پایه قرار دارند.
صمغ رزینی عنبر سائل که از پوست این درخت گرفته می شود، مرغوبتر است و از نظر غلظت و رنگ و عطر بسیار مورد توجه و در حقیقت عنبر سائل معروف از این درخت گرفته می شود که به آن Balsam گویند و این عنبر سائل را معمولا توسط زائرین از بین النهرین و عربستان به ایران می آورند. این درخت بومی مناطق گرمسیر یونان، آسیای صغیر و سوریه می باشد.
درخت عنبر سائل را در این مقاله شناختیم. شما دوستان همراه میتوانید برای خواندن مطالب بیشتر راجع به گیاهان و درختان دیگر به نشو و نما سر بزنید.