می توانید به هرنامی که دوست دارید به زمین درخت هدیه کنید، ما می کاریم و نگهداری می کنیم، تا همیشه...
قهوه
1403-09-25 02:45:55
آیا شما هم از عاشقان قهوه هستید؟
چقدر راجع به این گیاه شگفتانگیز اطلاعات دارید؟
انواع قهوه را میشناسید؟
با روستاگل همراه باشید تا با این گیاه خوش عطر و طعم و جهان شگفتانگیزش آشنا شویم!
قهوه گیاهی از دیار آفریقا!
گیاه قهوه با نام علمی Coffea spp یکی از مهمترین محصولات کشاورزی جهان است و پس از نفت، دومین کالای پرمعامله در تجارت بینالمللی محسوب میشود.
قهوه یکی از اصلیترین نوشیدنیهای جهان و محصولی استراتژیک برای بسیاری از کشورهای گرمسیری است. گیاه قهوه از جنس Coffea و خانواده Rubiaceae بوده و بیش از ۱۲۰ گونه دارد. اما تنها دو گونه عربیکا (C. arabica) و روبوستا (C. canephora) بیش از ۹۵٪ قهوه جهان را تأمین میکنند. شناخت فیزیولوژی و زیستبوم این گیاه اهمیت زیادی در تولید پایدار و افزایش کیفیت این محصول دارد.
ردهبندی علمی
تیره: Rubiaceae
جنس: Coffea
گونههای مهم:
Coffea arabica (عربیکا)
Coffea canephora (روبوستا)
Coffea liberica (لیبریکا – کمتر رایج)
خاستگاه و پراکنش:
گیاه قهوه بومی مناطق کوهستانی شرق آفریقاست، بهویژه:
اتیوپی
سودان جنوبی
یمن (جایی که کشت رسمی آغاز شد)
در حال حاضر در بیش از ۷۰ کشور گرمسیری در آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین کشت میشود.
ویژگیهای ظاهری:
بوته و برگ این گیاه همیشه سبز میباشد.
ارتفاع ۲ تا ۶ متر (در طبیعت تا ۱۰ متر) رشد میکند.
برگها بیضی، چرمی و براق میباشد.
رنگ برگ سبز تیره است.
گلها سفید، خوشبو، شبیه گل یاس، خودبارور در عربیکا و دگر بارور در روبوستا هستند.
شکوفایی کوتاه و سریع پس از باران اتفاق میافتد.
میوه (گیلاس قهوه) ابتدا سبزبوده سپس قرمز یا زرد میشود.
دارای دو دانه (Bean) هستند که در ۸ تا ۱۱ ماه پس از گلدهی میرسد.
گونههای اصلی:
عربیکا (Coffea arabica) ۶۰–۷۰٪ تولید جهانی را شامل میشود.
طعم ملایمتر، اسیدیته بالاتر و نیازمند ارتفاع ۱۲۰۰–۲۲۰۰ متر
حساس به بیماریها بوده و کافئین کمتری دارد.
روبوستا (Coffea canephora) ۳۰–۴۰٪ تولید جهانی را شامل میشود.
مقاومتر به گرما و رطوبت است.
کافئین بیشتر، طعم قویتر و تلختر و مناسب ارتفاعات پایین (تا ۸۰۰ متر)
نیازهای گیاه قهوه:
دما:
عربیکا: ۱۵–۲۴ درجه
روبوستا: ۲۲–۳۰ درجه
حساس به یخزدگی
نور:
نور نیمهسایه تا آفتاب ملایم
در کشورهایی مانند کلمبیا و اتیوپی، اغلب زیر سایه درختان دیگر رشد میکند.
بارندگی:
عربیکا: حداقل ۱۲۰۰–۲۰۰۰ میلیمتر
روبوستا: بالای ۲۰۰۰ میلیمتر
خاک:
اسیدی ملایم (pH 5.5–6.5)
غنی از مواد آلی
زهکشی عالی
حساس به غرقابی
چرخه رشد قهوه:
۱. گلدهی۲. تشکیل میوه۳. رسیدن میوه (Cherry)۴. برداشت (دستی یا ماشینی)۵. جدا کردن پوسته (Wet/Dry processing)۶. خشک کردن۷. بو دادن (Roasting)۸. آسیاب کردن
مراحل فرآوری تأثیر مستقیم بر کیفیت نهایی قهوه دارند.
آفات و بیماریهای مهم:
آفات
سوسک حفار قهوه (Coffee Berry Borer)
شپشکها
نماتودهای ریشه
بیماریها
زنگ قهوه (Coffee Leaf Rust – Hemileia vastatrix)
مرگ گیاهچه
پوسیدگی ریشه
گونه روبوستا نسبت به بیشتر بیماریها مقاومتر است.
مناطق اصلی تولید قهوه در جهان:
برزیل: بزرگترین تولیدکننده
ویتنام: تولیدکننده اصلی روبوستا
اتیوپی: خاستگاه عربیکا
کلمبیا: مشهور به قهوههای مرغوب
اندونزی، هند، گواتمالا، مکزیک، کنیا، یمن
این هم گیاه خوشبو و خوش طعم قهوه ممنون که در این مقاله نیز با ما همراه بودید. برای خواندن مقالات بیشتر به بخش نو و نما مراجعه فرمایید.