می توانید به هرنامی که دوست دارید به زمین درخت هدیه کنید، ما می کاریم و نگهداری می کنیم، تا همیشه...
میوه درخت زرد آلو سرشار از ویتامین آ، ب، ث و ...است و مناسب در درمان دیابت و بیماریهای قلبی است که در ادامه به بررسی انواع آن میپردازیم.
1400-12-25 16:11:35
در ادامه با انواع درخت زردآلو و ویتامینهای موجود در این میوه آشنا میشوید.
میدانستید زردآلو سرشار از مینزیم و فسفر است و برای رشد مناسب به نور مستقیم آفتاب نیاز دارد؟
درخت زردآلو با نام علمی: Prunus armeniaca Rosaceae جزو درختان میوه میباشد. به نقل از برخی منابع بومی چین میباشد و گفته میشود هنوز هم به صورت وحشی در این مناطق میروید این درخت در اوایل قرن اول میلادی به آسیا و اروپا راه یافته؛ در برخی منابع دیگر نیز زادگاه اصلی این درخت را ارمنستان، ایران و مصر معرفی کردهاند. درخت زردآلو تا ارتفاع ۵ متر میرسد.
این درخت دارای برگهای خزان کننده به شکل قلب نوک تیز و به رنگ سبز روشن مایل به زرد میباشد و جوانههای زردآلو نسبت به جوانههای سایر دانهدارها کوچکتر است، برگهای انتهایی نیز به رنگ قرمز دیده میشوند که یک مشخصه برای شناسایی این درخت است.
شکوفههای زردآلو درشت، تک گله و دارای دنبالهی دراز هستند و به رنگ سفید متمایل به قرمز است، این درخت دارای گلهای مذکر و مؤنث است. میوهی آن گوشتی و زرد رنگ، با طعمی مطبوع و شیرین بوده و در اواسط تابستان میرسد و به همین دلیل به آن طلای تابستان نیز میگویند، لازم است ذکر شود که میوه درخت زردآلو بیشتر روی شاخههای یک سالهی قوی دیده میشود این درختان در مناطق گرمسیر بعد از ۲ سال و در مناطق سردسیر بعد از ۴ سال وارد فاز میوهدهی میشوند.
هستهی زردآلو صاف قهوهای و بیضی شکل است در داخل هسته مغز آن قرار دارد که طعم آن گاهی شیرین و گاهی تلخ میباشد و دارای ۴۰ درصد روغن، مقداری پروتئین، قند و ویتامینهای آ و ث و کبالت میباشد.
کاشت نهال زردآلو؛ به دو روش امکان پذیر است. میتوان هستهی آن را تهیه کرد یا به صورت نهال خریداری نمود. اگر بخواهید به وسیله هسته این کار را انجام دهید، به اندازه هستهها توجه کنید، ابعاد زمین خود را اندازه گیری نمایید اگر زمین شما کوچک است یا صرفا قصد کاشت در باغچه را دارید بهتر است زردآلوهای کوچک را انتخاب کنید.
روش کاشت درخت زردآلو، هم بسیار آسان است. هستهها را درون ظرفی با مقداری آب قرار داده و روی آن پارچه قرار دهید تا جوانه بزند. یا میتوانید از همان ابتدا در گودال خاک قرارشان دهید.
بهترین گزینه برای کاشت زردآلو؛ انتخاب قلمه یا نهال است؛ به خصوص کاشت نهال زردآلو دو ساله، چرا که رشد گیاه به نوعی تضمین شده است برای کاشتن نهال زردآلو؛ باید گودالی در ارتفاع گلدان نهال ایجاد کنید.
سعی کنید گودال بزرگتر باشد تا فضای کافی برای اضافه نمودن کود و خاک داشته باشید نهال را به آرامی جدا کرده تا صدمهای به ریشههایش وارد نشود. هنگام جا به جایی نهال، خاک نباید به طور کامل خیس باشد بلکه باید مرطوب باشد.
درخت زردآلو؛ در دشتهای جلگهای و همچنین در ارتفاعات بالا رشد کرده و میوه میدهد. در انواع دشتها در حدود 400-700 ساعت به هوای خنک و در مناطق مرتفع به 800 تا 1200 ساعت خنک نیاز دارد (در دمای 7 درجه سانتیگراد یا کمتر) میوه در دمای دشت جلگهای بین 35 تا 42 درجه سانتیگراد و در مناطق مرتفعتر در دمای 25 تا 35 درجه شکل میگیرد.
زردآلو را معمولا از هستهی آن پرورش میدهند، مرحلهی تبدیل نهال به درخت بارده حدود 3 تا 4 سال طول میکشد. برای این که هستهی زردآلو بارور شود، حدودا 90 روز به سرمای زیر 5 درجه نیاز دارد.
برای کاشت این درخت این مراحل را باید طی کرد. ابتدا باید هسته را از میوه جدا کرده سپس گوشت اطراف آن را شست . بعد باید هسته را در میان شن، پیت موس یا خاک اره (که توانایی حفظ رطوبت را دارند) قرار داد.
نکته: این مواد بایستی خشک باشند تنها به مقداری رطوبت نیاز دارند برای این امر این مواد را با غبار افشانی مرطوب میکنند.
قسمت چوبی هسته را حذف میکنند تا جوانه زنی به راحتی انجام شود، خاک را به اندازه دو تا سه برابر قطر هسته کنار زده و دانه را داخل آن قرار میدهند.
نکته: دمای محل کاشت بهتر است 20 درجه باشد.
حدود 3 تا 4 هفته پس از کاشت شاهد رشد جوانه خواهیم بود.
برای کاشت نهال زردآلو، باید فاصلهای بین 6 تا 7 متر میان آنها مشخص کنید.محلی را انتخاب کنید که نور کامل آفتاب برای رشد گیاه فراهم شود.همچنین بهتر است قبل از کاشت، میزان PH خاک اندازهگیری شود.اندازهگیری میزان سختی آب نیز ممکن است در برخی شرایط لازم باشد.از خاک و کودهای بهداشتی استفاده نمایید.هنگام کار، استفاده از دستکش مناسب فراموش نشود.
فصل مناسب کاشت نهال زردآلو چه فصلی است؟در اوایل بهار به محض اینکه خاک قابل کار باشد و درختان هنوز خواب هستند، کاشت زردآلو را آغاز کنید. غیر از آن در طول بهار و قبل از شروع تابستان و موج گرما، فرصت مناسبی برای کاشت درختان زردآلو Apricots خواهد بود.
خاک درخت زردآلو:درخت زردآلو ریشهای دارد که به سنگین بودن خاک و ماندگاری رطوبت حساس هست. توصیه میشود که برای کاشت درخت زرد آلو از خاک معمولی به علاوه کود خیلی پوسیده دامی استفاده شود.
کود درخت زردآلو:
برای کود دهی، اگر درخت نشانههای کمبود مواد غذایی را نشان داد، بهتر است که از کود استفاده کنید. اما توصیهی ما این است که اگر نشانههای کمبود غذایی که اعم از کاهش رشد، عدم گلدهی مناسب و… میباشد، در درخت دیده نشد لازم به استفاده از کود نیست، البته روستاگل با کودهیهای درختان مراقب درختان است.
آبیاری درخت زردآلو:یکی از نکات مهم برای پرورش یک درخت زردآلو سالم، آبیاری منظم است یکنواخت بودن رطوبت باعث حفظ قدرت رشد در درختان زردآلو میشود. برای اکثر درختان از جمله زردآلو علاوه بر مقدار آب و منظم بودن آبیاری، کیفیت آن نیز دارای اهمیت زیادی است.
نیاز آبی درختانی مثل زردآلو را اگر به روش سنتی بخواهیم حل کنیم، به تناسب شرایط اقلیمی منطقه مورد کشت و رقم آن، هفت تا ده هزار متر مرکب در سال برای هر هکتار است، در روش آبیاری قطره ای نیاز آبی زردآلو به حدود 5 تا 6 هزار متر مکعب کاهش پیدا میکند.
نکته: هنگام آبیاری سنتی باید دقت داشت که آب با طوقهی درختان برخورد و تماس نداشته باشد.
نور درخت زردآلو:
نور کامل و مستقیم آفتاب برای رشد کامل درختان زردآلو لازم است. زردآلو حداقل هشت ساعت به صورت روزانه به نور کامل آفتاب نیاز دارد، اگر در مکان رشد نور مناسب نباشد سبب ضعیف شدن رشد درختان و ریز شدن برگهای آن میشود.
اگر نیاز رطوبتی این درخت به اندازه تامین شود، این درخت در فصول پر نور مانند تابستان به مشکل بر نخواهد خورد.
آب و هوا (دما) درخت زردآلو:
زردآلو به سرما برای تحریک گلدهی نیاز دارد، به همین علت این میوه را در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر کشت نمیکنند. این درخت به سرمای بهاره حساسیت دارد به این علت که شکوفههای آن کمی زودتر از دیگر درختان شکوفا میشوند.
نیاز سرمایی این درخت سیصد تا نهصد ساعت دمای زیر 7 درجه است.
هرس درختان مستقر شده محصول دهی آنها را بهبود می بخشد این درخت در اوایل بهار و یا اواخر زمستان نیاز به هرس خواهد داشت در هرس کرد درختان شاخههای معیوب در اولویت هستند، سپس مناطقی از درخت که رشد در آنها زیاد رشد میکنند هرس میشوند.
این عمل باعث بهبود رشد عمومی درخت میشود.
شته، شپشک، کنه تار عنکبوتی، مگس میوه، پیچاننده برگ، زنبور مغز خوار زردآلو، سوسک چوبخوار از جمله آفات زردآلو هستند.
بیمایهای زرد آلو:
پوسیدگی قهوهای، شانکر باکتریایی، سفیدک پودری، پژمردگی به دلیل قارچ ورتیسلیوم
برای مقابله با این آفات و بیماریها، در فروردین یا اردیبهشت ماه، وقتی که غنچهها در حال شکوفا شدن هستند درخت را سمپاشی میکنند.
آیا برای تولید میوه باید 2 درخت زردآلو داشته باشید؟
بیشتر درختان زردآلو خود گرده افشان نیستند، بنابراین برای باردهی حداقل باید دو درخت زردآلو بکارید. هنگام کاشت درخت زردآلو، مهم است که اطمینان حاصل کنید که رقم انتخابی در آب و هوای شما به خوبی رشد میکند.
آیا درختان زردآلو هر ساله میوه تولید میکنند؟
نه، درختان زردآلو هر ساله میوه نمیدهند. بیشتر درختان زردآلو 3 تا 6 سال پس از کاشت قبل از رشد و بلوغ و شروع به تولید میوه، نیاز خواهند داشت. انواع کوتوله ممکن است 1 سال زودتر از انواع استاندارد درختان زردآلو میوه تولید کنند.
درختان زردآلو چقدر بلند میشوند؟
اکثر درختان زردآلو در صورت بلوغ به 5 متر یا اگر یک نوع کوتوله باشند به 4 متر میرسند. اگر در آب و هوای شمالیتری زندگی میکنید، ممکن است کاشت درخت زردآلو خود را در محلی که در برابر بادهای سرد محافظت میکند در نظر بگیرید، زیرا مستعد آسیب دیررس در اثر سرما است.
درختان زردآلو چه مدت زندگی میکنند؟
طبق وب سایت مرکز باغ گل وحشی لیدی برد جانسون، متوسط طول عمر درختان زردآلو کشت شده 10 تا 15 سال است.
آیا درختان زردآلو به آب زیادی احتیاج دارند؟
به درخت خود آب کافی بدهید تا زمین اطراف ریشهها خیس شود. توجه به این نکته مهم است که حتی اگر در میان خشکسالی چمن قهوهای قرار داشته باشید، نمیخواهد زیاد آبیاری کنید. هر 10 روز یا دو هفته یک بار فراوان است. ریشههای خشک و تشنه بدتر از آب ریشههای غرق شده است.
چه موقع باید درخت زردآلو خود را بکارم؟
بهتر است درختان زردآلو را بعنوان درختان ریشهای برهنه در اواخر زمستان یا اوایل بهار بکارید، در حالی که آنها ساکن هستند، این شوک از پیوند را به حداقل میرساند و درخت را تشویق میکند که به زودی پس از کاشت رشد بهاره جدید را شروع کند.
درختان زردآلو از کجا بیشتر رشد میکنند؟
درختان زردآلو در آب و هوای مدیترانهای با زمستانهای معتدل و تابستانهای گرم و خشک رشد میکنند. درختان در خاکهای لومی شنی عمیق با زهکشی مناسب بهترین رشد را دارند، اما در برابر طیف گستردهای از خاک تحمل دارند.
آیا درختان زردآلو ریشه بزرگی دارند؟
یک درخت زردآلو دارای سیستم ریشهای بدنام نیست، به عنوان مثال سیستم پیادهروها را بالا میبرد. اکثر قریب به اتفاق ریشههای هر گونه درخت در بالای 30 تا 46 سانتیمتر خاک یافت میشود. احتمالاً درخت زردآلوی شما ریشههایی دارد که به عمق 5 فوت امتداد دارند.
برای کاشت درخت زردآلو؛ شما انتخابهای زیادی پیش رو خواهید داشت! انواع و اقسام زردآلو در بازار وجود دارد؛ از زردآلو شاهرودی گرفته تا گولد بار!
زردآلو شاهرودی، رنگ زرد مایل به قرمز – فصل برداشت اواسط مرداد ماهزردآلو اردوباد، زرد رنگ و شیرین – فصل برداشت خرداد ماهزردآلو قیسی، میوه فوق العاده نرم – مناسب برای تهیه قیسی- برداشت اواسط مرداد ماه – عمر اقتصادی 30 سالزردآلو Tomcot، میوه بسیار بزرگ زرد با لکههای قرمز و نارنجی – برداشت در انتهای تابستانزردآلو Goldbar، میوه رنگ زرد بسیار روشن با حالت تخم مرغی – فصل برداشت در اوایل تابستان (خرداد – تیر)
میوه زردآلو خواص زیادی دارد، از جمله آن امکان ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. همچنین دارای انواع ویتامینها و مواد معدنی است:
ویتامین Aویتامین Cویتامین Eاسید پانتوتنیک (B5)پتاسیملوتئینلیکوپنفلز، رویمسآهنفسفرمنگنزمنیزیم
شما همراهان عزیز روستاگل میتوانید با هدیه درخت حامی محیط زیست بوده و در طرح کسب و کار سبز شرکت کنید.