1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

خرما

درخت، دارای زیرگونه‌های متنوع: )پیارم، ربی، هلیل ، شاهانی، مضافتی، کبکاب، زاهدی، خاصویی، خنیزی ، استعمران، مجول، جوزی، کل سرخی، حلاوی، نخیل، خدری، زیدی، حمراوی، خضاب( خرما، نخل، رُطَب، پهََک، خَمَل، خَمَلک، خارَک، خرک، کُنْگْ، حبابوک، هُرما، ارُما، هارما، آرما، همیشه سبز، دیرزی، نماد بخشندگی، ارزشمند، دارای خواص دارویی و غذایی، نورپسند، مقاوم به کم آبی، حساس به سرما، مقدس

خرما

1404-03-22 16:24:50

شما چه گونه‌ای از خرما را دوست دارید؟

چند گونه از خرما را می‌شناسید؟

آیا می‌دانید در ایران چند گونه خرما کاشته می‌شود؟

خرما غذا یا گیاه؟

نام علمی Phoenix dactylifera جنس خرما از واژه یونانی آن به معنی خرما گرفته شده است. گیاهی از خانواده نخل بومی جنوب غربى آسيا و شمال آفريقا می باشد. درخت خرما از قدیمی‌ترین درختانی دست‌کاشت در جهان است. باستان شناسان احداث نخلستان‌ها را به پنج هزار سال پیش نسبت داده‌اند. خرما از دورانِ باستان به عنوان غذا توسط انسان‌ها مصرف می‌شده است.

پراکنش جغرافیایی خرما:

اصل درخت خرما را از عربستان و افریقای شمالی و یا بلوچستان نام برده‌اند و در نقاط گرمسیر و نیمه حاره کشور ما کشت می‌شود و در خوزستان و قسمت جنوبی فارس، کرمان و بلوچستان و همچنین در عقدای یزد و واحدهای مرکزی ایران مانند خور، بیابانک، طبس، بیاضه، چوپانان و قریه نیشابور کویر و جندق و فرخی می‌روید و فرخی بالاترین عرض جغرافیایی از کشور است که خرما خیز می‌باشد و در آن درخت خرما بارور می‌شود. در سواحل شمالی کشور نیز خرما کشت می‌شود ولی بارور نمی‌شود و درختان بزرگ آن در بعضی مناطق جلب نظر می‌کند.

خصوصیات ظاهری خرما:

خرما درختی است یک لپه‌ای، همیشه سبز و دو پایه و قامت آن به ۳۰ متر بالغ می‌شود. ساقه‌اش بدون انشعاب است ولی تولید حست پاجوش می‌کند. در انتهای ساقه تاجی مرکب از برگ‌های متعدد، ۶۰-۴۰ برگ، به نظر می‌رسد. دارای برگ‌های بلند شانه‌ای با دم‌برگ بسیار سخت و برگ‌چه‌های نوک تیز است. گل آذین آن خوشه‌ای بزرگ می‌باشد و از کنار برگ‌های تاج خارج می‌شود. هر یک از خوشه‌ها با برگه‌ای پیاله‌ای شکل، بزرگ و معطر به نام کاشکلو و یا نام‌های محلی دیگر احاطه می‌شود.

کاربرد خرما:

چوب خرما را در ساختمان‌ها بکار می‌برند، از برگ آن حصیر و سایر وسایل محلی از قبیل بادبزن و جارو می‌سازند، از الیافش طناب بافته و از برگه‌های کاشکلو نوشابه‌ای معطر به نام عرق کاشکلو تهیه می‌کنند.

برخی از زیر گونه‌های خرما عبارتند از: پیارم، ربی، هلیل ، شاهانی، مضافتی، کبکاب، زاهدی، خاصویی، خنیزی ، استعمران، مجول، جوزی، کل سرخی، حلاوی، نخیل، خدری، زیدی، حمراوی، خضاب و ...

شرایط محیطی:

درخت خرما به شرایط دمایی بالا نیاز داشته و رطوبت هوای کمتری را برای رسیدن میوه‌هایش می‌پسندد. رشد درخت خرما در دمای مداوم ۱۰ درجه سانتى‌گراد صورت گرفته و دردماهاى کمتر، رشد آن متوقف مى‌شود.
براى رسيدن کامل ميوه، تابستان بايد هوا گرم و خشک باشد. خرما، داراى ريشه افشانى است که تا عمق خاک نفوذ مى‌کند. اين امر، باعث مى‌شود که خرما در برابر کم آبى بسيار پايدار باشد ولى آبيارى مرتب در ازدياد رشد و ميزان محصول اثر قاطع دارد. خرما، با هر نوع خاکى سازگار است و از صفات بارز آن پايدارى بسيار زياد در برابر شورى است.

و در آخر باید بگوییم نام این گیاه در همه جا به زبان فارسی خرماست و به عربی آن را نخل یا نخیل می‌نامند.

از اینکه با این مقاله با روستاگل همراه بودید از شما سپاسگزاریم. شما عزیزان می‌توانید به نام خود و دیگران با کمک روستاگل درخت بکارید.

منابع:

کتاب جنگل‌ها، درختان و درختچه‌های ایران نوشته دکتر حبیب الله ثابتی

اینترنت

 

دیدگاه ها
درج دیدگاه