1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

درخت خرنوب

درخت خرنوب در بسیاری از کشور ها جنبه‌ی صنعتی و صادارات داشته و پرورش داده می‌شود همچنین در ایران درختان کهنسال آن در غار شاپور در حوالی کازرون یافت شده است.

درخت خرنوب

1401-01-14 16:37:19

تعجب نکنید اسم یک درخت گرمسیریه که تا ارتفاع 8 تا 10 بالا می‌رود و خواص دارویی دارد و از 5000 هزار سال قبل شناخته شده، میوه‌ی بسیار شیرینی دارد و ایتالیا، اسپانیا و ...به صورت صنعتی این درخت را پرورش می‌دهند.

بیایید باهم در ادامه این درخت رو بیشتر بشناسیم.

 

هرچه که باید در مورد خرنوب بدانیم


شناسه محصول kharnoob

خَرنوب یا کروب با نام علمی Ceratonia silique از خانواده باقلاسانان و درختی با ویژگی دارویی است.

نام این گیاه از واژه اکدی خَروبو گرفته شده است و در آرامی به صورت کروبو و در ابری خروو درآمده ‌است. که به معنی شکننده و خراب کننده است و به دلیل سفتی دانه‌اش که باعث شکستن دندان می‌شده است احتمالا این نام را گرفته است، خرنوب بومی مدیترانه و خاورمیانه است و جز درختان گرمسیری در ایران است.

خرنوب در کشورهای حاشیه‌ی دریای مدیترانه مانند ایتالیا، اسپانیا و ترکیه به مقدار فراوان به صورت صنعتی پرورش داده می‌شود. این درخت در کشورهای ساحل مدیترانه آلگاروه، آلفاروبیرا، گاروفا، کاروا، کاروبو، چاروو و آلفاروبا نامیده می‌شود. در ترکیه به دلیل شکل میوه‌اش به شاخ بز معروف است.

میوه‌ خرنوب از ۵۰۰۰ سال پیش شناخته شده‌است. در گذشته به‌جای شکر در پخت شیرینی از میوه خرنوب استفاده می‌شده است.

در ایران نیز درختان کهنسال آن در غار شاپور نزدیک کازرون وجود دارند و احتمال می‌رود که بذر آن زمان حمله اسکندر به ایران از یونان وارد شده باشد و به‌جای این درخت علوفه‌ای، متقابلاً یونجه را به کشور خود برده باشند.

از میوه‌اش در زمان‌های قحطی به عنوان غذای مردم بومی استفاده می‌شده است، به دلیل طعم و ویژگیش جایگزین شکلات کاکائو می‌شود ولی دارای کافنوئیدهای کاکائو نمی‌باشد.

خرنوب به ارتفاع ۸ تا ۱۰ متر می‌رسد و همیشه سبز است.

شاخه‌های گره‌دار و برگ‌هایی مرکب دارد. دارای گل‌های زرد و طلایی است، گل‌های آن گلبرگ ندارند و مجتمع به صورت خوشه است.

میوه‌ی آن به رنگ قهوه‌ای تا سیاه باقلایی شکل و پیچ خورده و ضخیم است، میوه‌اش نیام دارد و ناشکوفاست و طول ۱۰ تا ۳۰ سانتی‌متر و عرض ۲ تا ۳ سانتی‌متر دارد، میان‌بر میوه طعم بسیار شیرین شبیه عسل دارد.

در داخل آن ۱۲ تا ۱۶ دانه بسیار سخت شبیه عدس دیده می‌شود. نزدیک به ۳۵ درصد از مواد موجود در میوه خرنوب، کربوهیدرات‌های با ساختار مولکولی ساده می‌باشند و نزدیک به ۴۰ درصد آن از نشاسته با ساختار مولکولی پیچیده تشکیل یافته‌ است، میزان چربی آن بسیار کم است.

خرنوب در ۸ سال نخست زندگی‌اش میوه نمی‌دهد و در سال ۲۵ به حداکثر محصول خود می‌رسد.

بهت می‌گم چطور تکثیر می‌شه 

خرنوب دارای پایه‌های نر و ماده ‌است و گاهی بر حسب سنین مختلف جنس خود را تغییر می‌دهد، درخت خرنوب را می‌توان از طریق دانه‌ها تکثیر کرد اما روش متداول تکثیر آن قلمه زدن است. باغ‌های خرنوب برای تولید میوه با تراکم کم ۲۵ تا ۴۵ درخت در هکتار کشت می‌شوند و تعدادی درخت نر در میان درختان ماده برای گرده افشانی کشت می‌شوند.

به دلیل خاصیت تثبیت نیتروژن توسط ریشه‌هایش برای آگروفارستری یا دارکشت‌ورزی مناسب است. نگهداری و پرورش آن ساده و نیازمندی‌هایش بسیار کم است، به دلیل کمی آفات نیاز به سم پاشی ندارد. در سال ۲۰۱۷، تولید جهانی خرنوب بیش از ۱۳۰ هزار تن بود که در راس آن کشور پرتغال ۳۰ درصد تولید جهان را به خود اختصاص داد.

ایتالیا، مراکش، ترکیه، یونان، اسپانیا و قبرس تولیدکنندگان عمده بعدی می‌باشند.

ویژگی‌های دارویی آن شامل درمان تنگی نفس، آلرژی تنفسی، ناتوانی جنسی مردان، تورم ریه‌ها، سرطان ریه و دستگاه تولید مثل زنان و اختلالات حرکتی روده می‌باشد.

 

حالا که با این درخت آشنا شدی، می‌شه این درخت را به زمین هدیه کنی، روستاگل حامی حفاظت از محیط زیسته و ازش مراقبت می‌کنه.

دیدگاه ها
درج دیدگاه