سیستمهای آبیاری
آبیاری رکن مهم و اساسی در مرحله داشت میباشد. روستاگل در هر منطقه با توجه به شرایط جغرافیایی و تنوع آب و هوایی سعی در این دارد که بهترین عملکرد را درمورد سیستم آبیاری نهالها و درختان اعمال کند. از این روی در هر ناحیه سیستم آبیاری بومی سازی شده و با استفاده از تجربهی اهالی محل و البته علم اساتید این حوزه به هرچه بهتر شدن سیستم آبیاری توجه مینماید. در این مقاله سیستم چند مورد از رویشگاههای تحت نظر را بررسی و معرفی مینماییم. با ما همراه باشید.
رویشگاه کاسپینی/هیرکانی دیوکلا
آبیاری در رویشگاه کاسپینی/هیرکانی دیوکلا با توجه به شرایط اقلیمی منطقه و وضعیت آب و هوا در بازههای کوتاه مدت، با استفاده از آب چاه انجام میشود. به طور معمول آبیاری از اوایل یا اواسط خرداد آغاز میشود و تا اوایل یا اوسط شهریور به پایان میرسد. به طور متوسط هر هفته یک بار آبیاری در کل رویشگاه به طور دستی انجام میشود. میزان آب دهی به هر نهال با توجه به گونه و سن آن صورت میگیرد. زمان آغاز، پایان آبدهی و آبیاری هفتگی با در نظر گرفتن بارش باران در دوره مورد اشاره تغییر میکند به طوری که به طور معمول نیاز به آبیاری کاهش می یابد.
رویشگاه باغ درخت شناسی تنگستان
در رویشگاه باغ درختشناسی هر روزه درختان بوسیله سیستم قطرهای بصورت منظم و بعضی از درختان بوسیله تانکر آبیاری میشود.
رویشگاه پارک ساحلی لواسان نزدیک رودخانه جاجرود است و از طریق پمپ از آب به شبکه و لوله اصلی 63mm که در سرتاسر رویشگاه کشیده شده است هدایت میشود. درنقاط مختلف رویشگاه شیر خودکار تعبیه شده است باغبان با شکلنگ ۵۰ متری رایزر به رایز درختان را به شیوهی غرقابی آبیاری کرده و پیش میرود. از آنجا که گونه ها بسیار تنوع دارند هر بخش حجم و زمانبندی خود را دارد.
رویشگاه لتیان روی یک تپه است در بالا ترین بخش تپه ۲ مخزن ۱۰۰۰۰ لیتری گذاشته شده خودرو نیسان از ورودی جنگل حدود ۴ کیلومتر پایین تر به صورت مداوم با تانکر ۲۰۰۰ لیتری مخزن را پر میکند. از مخزن لولهای ۴۰ میلیمتری به طول ۲۰۰۰ متر در همه جای رویشگاه کشیده شده است لوله اصلی بیش از ۵۰ شیر خودکار دارد و باغبان با شلنگ از طریق این شیرها اصله به اصله درختان را آبیاری میکند. با توجه به شیب موجود و تراس گذاری تشتکها زمان آبیاری درختان طولانیتر شده و درختان از باران حداکثر استفاده را میبرند.
رویشگاه جاده جنگل لتیان و رویشگاه کوهستان راحت آباد
رویشگاه جاده جنگل لتیان و رویشگاه کوهستان راحت آباد به خاطر کنار راه جاده بودن بوسیله نیسان تانکردار که آرام در حال حرکت است و توسط باغبان آبیاری میشود.
در رویشگاه دریاچه پریشان آبیاری در تابستان با تراکتور انجام میگردید که هربار دو سرویس هر بار ۲۰۰۰ هزارلیتر آبیاری انجام میشد. در حال حاضر آبیاری از طریق آبکشی از چاه انجام میگیرد.
در رویشگاه سبلان واقع در روستای شایق نحوه آبیاری در آرامستان ها بصورت قطرهای میباشد. ولی نهالهای کاشته شده در کنار مزارع و مدرسهها با شلنگ به صورت هفتگی و با آب چشمه آبیاری میشوند.
آبیاری در رویشگاه ارژن به صورت دورهای هر پانزده روز یکبار از اول تابستان تا اول پاییز به وسیله نیسان و مخزن رویشگاه انجام شده که این آب از چاه داخل باغها تامین میشود.
در رویشگاه هیو به دلیل گستردگی رویشگاه، شیب تند و همچنین تعدد گونهها، به روش دستی آبیاری انجام میشود. البته برخی قسمتها به صورت قطرهای هستند، اما به دلیل شیب تند کوه که در بعضی نقاط بالای ۴۵ درجه است ، آبیاری قطرهای کیفیت لازم را ندارد. دورههای آبیاری ، به تناسب نوع گونه ، مدت زمان کاشت و شرایط خاک ،در فواصل زمانی ۱۰ روزه ، ۱۵ و ۳۰ روز انجام میشود. در هر مرتبه از آبیاری، هر درخت بین ۲۰ الی ۳۰ لیتر آبیاری میشود.
آبیاری در رویشگاه فریدن اصفهان از طریق آبیاری قطرهای با آب چاه انجام میگردد. در بعضی مناطق نیز با تانکر یا آب شهر این مهم به انجام میرسد. و روستای آنالوجه در رویشگاه فریدن از طریق آب چشمه که در یک استخر ذخیره میشود درختان آبیاری میشوند.
آبیاری نهالهای رویشگاه آپرین در روستای اورین به صورت تانکری و بازه آبیاری چهار روزه انجام میشود. آبیاری نهالهای شهر نسیمشهر به صورت دستی و توسط آبیار صورت میگیرد. آبیاری پارک جنگلی صالحیه امروزه به وسیله تانکرهای بزرگ انجام میشود بازه آبیاری برای گونه کاشته شده که مقاوم هستند هفتهای یک بار است.
رویشگاه خوش دامنه در استان گیلان با شلنگ و آب شهری به صورت دستی آبیاری میشود.
در رویشگاه ماهور آبیاری رویشگاه از سال ۱۴۰۲ به بعد برای نهالهای مثمر ثمر بصورت قطرهای و درختان دیم بصورت تانکر آبیاری میشوند.
رویشگاه تنگ حنا تنها توسط باران آبیاری میشود.
سیستم آبیاری در رویشگاه بیشه سیدآباد به صورت قطرهای میباشد متراژ لولههای رویشگاه ۱۰۰ تا ۱۵۰ متر میباشد آب از چشمه به سمت استخر آمد در آنجا ذخیره میشود و از آنجا به وسیله لوله کشی به رویشگاه انتقال پیدا میکند. رویشگاه به طور چرخشی هر ده روز یک بار کامل آبیاری شده و بعد آبیاری غرغابی انجام میشود.
در رویشگاه بلوچستان به دلیل گستردگی رویشگاه و همچنین هموار وصاف بودن زمین رویشگاه وتعدادگونهها به روش دستی آبیاری انجام می شود. داخل زمینهای اطراف رویشگاه چاه آب وجود دارد و آب چاه به وسیله دینام از چاه بیرون میآید در برخی از قسمتها که مسیرآب به درختان نزدیک باشد به وسیله لوله آب بزرگ آبیاری میشوند. در برخی از قسمت ها که مسیر آب دور باشد به وسیله جوی آب آبیاری انجام میشود. البته برخی قسمتها هم به صورت دستی باشلنگ آبیاری میشوند مانند درختانی که به صورت تکی در خانهها کاشته شدهاند. دوره های آبیاری به تناسب نوع گونه، مدت زمان کاشت و شرایط آب وهوا وخاک و فصل سال دارد در تابستان آبیاری یک روز درمیان انجام میگیرد. اما در زمستان ده روزه یاهفتهای یک بار آبیاری انجام میشود درهرمرتبه ازآبیاری هردرخت بین ۲۰ یا ۳۰ لیتر آبیاری میگردد.
آبیاری در رویشگاه مهر مشرقزمین ولایت فاریاب افغانستان روستای کولیانبدین صورت است که هر نهالی که کاشته میشود هر ده روز یک بار آبیاری شده و از روز اول کاشت شروع میشود تا فصل بارانهای شدید و برای نهالهایی که از کاشت آنها یک سال گذشته باشد هر یک ماه آبیاری از طریق نهر یا جوی یا تانکر انجام میگردد و در هر بار آبیاری به هر درخت بیست لیتر آب داده میشود.
استان خوزستان رویشگاه روستای دشت بزرگ در رویشگاه کنار به صورت لوله کشی که از روستا تا محل رویشگاه حدودا ۱ کیلومتر کشیده شده است آبیاری بصورت قطره ای انجام میشود. در رویشگاه مرکبات از رودخانه آبیاری را انجام میشود که با تلمبه به فاصله ۱ کیلومتر آب را تا رویشگاه انتقال پیدا میکند. در رویشگاه نخل از آب چاه آبیاری انجام میگیرد. رویشگاه لیمو اندیمشک نیز با آب کانال کشی آبیاری میشود.
تمام قسمتهای رویشگاه اروست توسط آبیار و به وسیله شلنگ آبیاری میشوند که از آب لوله کشی و استخر ذخیره آب کشاورزی میباشد و اگر آب قطع باشد آتش نشانی روستا در این امر کمک رسانی میکند. بخشی از رویشگاه هفتگی و بخشی ده روز یکبار آبیاری میشود.
با سیستمهای آبیاری در رویشگاههای روستاگل در این مقاله آشنا شدید. برای خواندن مقالات بیشتر به وبلاگ سر بزنید و برای هدیه درخت به زمین این سرمایه ملی به بخش داشت رجوع کنید. با روستاگل همراه باشید.