1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

درخت لیلکی

زادگاه درخت لیلکی در شمال ایران است و بیشترین پراکندگی را در این منطقه دارد این درخت خواص فوق‌العاده‌ای در درمان بسیاری از بیماری‌ها مانند سرطان رکتوم دارد، همچنین جوشیده پوسته آن برای بهبود زخم‌ها استفاده می‌شود.

درخت لیلکی

1401-09-27 20:34:52

اگر شما نیز تا به حال مثل من اسم درخت لیلکی را نشنیده‌اید این مطلب را تا انتها با روستاگل باشید تا با انواع آن و نحوه تکثیر و خواص دارویی آن آشنا شوید.

 

دنیای درخت لیلکی

لیلکی با نام علمی Gledistia caspica است که با القابی چون ملخ خزری یا ملخ ایرانی نیز شناخته می‌شود. در شمال ایران درخت لیلکی را با نام‌های محلی همچون لالکی، للکی، لیلک، للک، لک و کرات می‌شناسند. این درخت از سرده‌ی گلدیتسیا و تیره‌ی باقلاییان به شمار می‌رود احتمالا به دلیل وجود صمغ شیرین در این درخت، به زبان انگلیسی به آن honey locst یا اقاقیای عسلی گفته می‌شود.

این درخت مانند درخت ممرز جز درختان بومی ایران است، لیلکی بومی سواحل دریای مازندران است و در شمال ایران به وفور رویت می‌شود. گونه‌ای دیگر از این گیاه تحت عنوان لیلکی آمریکایی Gelditschia triacanthos بومی آمریکای شمالی و خصوصا ایالت های گرم‌تر کشور آمریکاست.

در ایران سال‌های متمادی است که از لیلکی آمریکایی بدون خار به عنوان یک گیاه تزیینی در بسیاری از خیابان‌ها، معابر شهری و باغ‌های گیاه‌شناسی استفاده می‌شود که از جمله آن می‌توان به درختان خیابان‌های محله نارمک در تهران اشاره کرد.

این درخت از نوع درختان برگریز است که سرعتی متوسط رشد می‌کند و متوسط قامت آن به ارتفاع 12 متر می‌رسد، تنه‌ای پوشیده از خارهای شاخدار به طول 10 تا 20 سانتی‌متر دارد و برگ‌های سبز تیره آن به شکل شانه‌ای و در اندازه‌ی 25 سانتی‌متر با 12 تا 20 برگچه است.

شکوفه‌های سبز رنگ بهاری‌اش در مهرماه به میوه‌های غلافی تبدیل می‌شود که 20 سانتی‌متر طول و 3 سانتی‌متر عرض دارند و دانه‌هایی به شکل لوبیا دارند که برای تغذیه دام مناسب است.

 

اگر میخوای با درختان بومی ایران آشنا شی اینجا رو کلیک کن

 

با هم درخت لیلکی بکاریم

لیلکی به روش کاشت دانه، بذر و پاجوش و برخی موارد قلمه زدن تکثیر می‌شود. مناسب برای خاک‌های سبک شنی، متوسط لومی و سنگین رسی و خاک با زهکشی خوب است. Ph مناسب برای لیلکی، خاک‌های اسیدی ملایم، خنثی و بازی خفیف قلیایی است این درخت در سایه نمی‌تواند رشد کند، خاک خشک و شنی را ترجیح می‌دهد و اقلیم‌های مرطوب با زمستان‌های معتدل را می‌پسندند با این حال خشکی و آلودگی اتمسفر را می‌تواند تحمل کند.

برخلاف سایر درختان خانواده باقلاییان قادر به تثبیت نیتروژن نیست به علت آنکه ریشه‌های این گیاه فاقد غده‌هایی هستند که باکتری‌های تثبیت کننده نیتروژن در آن بتوانند فعالیت کنند با این وجود طی تحقیقاتی که به تازگی صورت گرفته است به نظر میرسد لیلکی قادر است مستقیما در ریشه‌هایش نیتروژن را به نیترات تبدیل کند اما در سطحی بسیار کمتر از سایر گیاهان این خانواده از آفاتی که به این درخت هجوم می‌آورند، می‌توان به سوسک چوب خوار خزر اشاره کرد که به تنه درخت آسیب می‌رساند و شپشک استرالیا نیز به برگ‌ها و شاخه‌های لیلکی حمله می‌کند.

 

خواص فوق‌العاده درخت لیلکی

در هند از این گیاه برای داروی ضد درد استفاده می‌شود، چینی‌ها معتقدند که از غلاف میوه درخت لیلکی می‌توان برای درمان اسهال خونی مزمن، رفع سرفه و نفخ، تصفیه کننده‌ی خون استفاده کرد. داروی ضد سم در مسمومیت‌های ناشی از فلزات است، همچنین دانه های آن برای کاهش درد زایمان سخت، دندان های خراب شده و سرطان رکتوم تجویز می‌شود و تیغ‌های آن ضد انگل است و جوشانده‌اش برای شستن زخم و بهبود بیماری‌های پوستی مورد استفاده قرار می‌گیرد، همچنین پوست ساقه و ریشه لیلکی کرم‌کش و تب‌بر است.

 

با درخت لیلکی آشنا شدیم، روستاگل با هدف حفظ طبیعت در طرح‌هایی مانند هدیه درخت، روستای سبز و... حافظ جنگل‌ها و روستاهاست اگر می‌خواهید از نحوه‌ی کاشت درختان شناسنامه‌دار و طرح‌های دیگر روستاگل با خبر شوید اینجا را انتخاب کنید.

دیدگاه ها
درج دیدگاه