1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

درخت دغدغک

تاکنون بیش از 25 گونه درخت دغدغک شناخته شده که در اینجا به مطالعه‌ی این درخت می‌پردازیم و بیشتر با این درخت آشنا می‌شویم.

درخت دغدغک

1400-12-25 16:46:22

اسم درخت آسماندار رو شنیدین؟

می دونستید درخت دغدغک همون درخت عرعر است؟

می دونستید درخت دغدغک خواص بی نظیری دارد از جمله ملین و صفراآور است؟

در اینجا قصد داریم شما را بیشتر با این درخت گرمسیری آشنا کنیم، از گونه‌های متفاوت آن می‌گوییم و نحوه تکثیر آن را یاد میگیریم درادامه با روستاگل همراه باشید.

 

دانستنی‌های درخت دغدغک

نام علمی: COLUTEA ARBORESCENS
نام های دیگر: عرعر، آسماندار

درخت دغدغک از گونه گیاهان زود رشد است که برگ‌های آن کوچک‌اند و میوه‌ی آن به شکل یک بادکنک می‌باشد. درخت دغدغک از نوع باقالایان است و درخت دغدغک حدود 25 گونه درختچه دارد. این نوع بومی جنوب اروپا، شمال آفریقا و جنوب غربی آسیا می‌باشد. 


این گونه غالب نقاط و ارتفاعات دامنه البرز می‌باشد و در ارتفاعات متوسط جنوبی و شمالی کندوان و نیز در جنوب کشور در کتل پیرزن و چهل چشمه بین شیراز و دشت ارژن دیده می‌شود. درختچه‌ایست با ساقه‌های کمانی و خاکستری رنگ و برگ‌های آن دارای سه جفت برگچه کوچک واژ تخم مرغی گرد با حاشیه صاف و طول برگچه ۶ تا ۱۱ میلی‌متر است.


گل‌هایش زرد رنگ و نارنجی است و در گل‌آذین خوشه‌ای با ۲ تا ۴ گل قرار گرفته و طول گل‌آذین به ۸ سانتی‌متر و پایک کرک‌دار آن در حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر می‌باشد. گل‌های آن در اردیبهشت ماه ظاهر می‌شود.
میوه‌ی آن دارای ۵ تا ۶ سانتی‌متر طول و ۲۲ تا ۲۳ میلی‌متر قطر می‌باشد.

برای این گونه واریته‌های جدیدی نام برده شده است. نام‌های محلی آن در نقاط مختلف از این قرار است: دغدغک( در دره کرج)، قدقدک (در کجول و پل زنگوله)، تبلق. و تغتغک(در سیراه)، لامیزک(در سیاه پیشه)، کپول (در گرگان, گیلداغی)، حپوک(در مازندران) و اسبی (در چهل چشمه شیراز)


این نوع به حالت وحشی در زمین‌های آهکی جنگل‌ها، تپه‌ها و دامنه‌های مشرف به دره‌های نواحی مختلف مرکز و جنوب اروپا مخصوصا منطقه مدیترانه و در آسیا مانند هند و غالب نواحی کوهستانی شمال ایران می‌روید.

از دغدغک به عنوان گیاهی زینتی و پوششی در فضای سبز و برای کنترل فرسایش خاک استفاده می‌شود، درخت دغدغک از گونه گیاهان زود رشد است که برگ‌های آن کوچک‌اند و میوه‌ی آن به شکل یک بادکنک می‌باشد.
دغدغک" درختچه‌ای است به ارتفاع تا ۶ متر.


درختچه‌ی دغدغک در مناطق استپی مرتفع و در نقاط مختلف ایران رویش پیدا می‌کند، گل‌های آن زرد و میوه‌ی آن درشت و میان خالی است که به همین علت به آن دغدغک می‌گویند.

برگ‌ها مرکب از ۷ تا ۱۳ برگچه هستند. گل‌ها درشت، زیبا و زردرنگ می‌باشند و میوه‌ی متورم دارای جدار نازک به طول ۵ تا ۷ و به عرض ۳ تا ۴ سانتی‌متر و محتوی دانه‌هایی قهوه‌ای رنگ، مسطح و شفاف است. در داخل پوست نازک میوه، مخلوطی از گاز کربنیک، اکسیژن و ازت جمع می‌شود.

 

گونه‌های درخت دغدغک که احتمالا تا حالا نمی‌دونستید

گونه‌های دیگری از این درختچه‌ی برگریز در ایران می‌روید که مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از دارگنده که در شمال خراسان در راه بجنورد به مراوه تپه و غلامان در ارتفاعات ۱۳۰۰ متر از سطح دریا دیده شده است نام محلی آن در قوشخانه و باجگیران دارگنده است.

نوعی از دغدغک در ارتفاعات دامنه‌های البرز و در قسمت‌های جنوبی و شمالی کندوان تا هزار چم دیده می‌شود و در جنوب کشور در کتل پیرزن و چهل چشمه بین شیراز و دشت ارژن نیز دیده شده است. درختچه‌ای است با ساقه‌های کمانی و خاکستری رنگ گل‌های آن زرد نارنجی و برگ‌های آن دارای ۴ جفت برگچه‌ی کوچک، این گونه در دره کرج دغدغک، در کجور و پل زنگوله قدقدک، در سیاه بیشه لامبیزک، در گرگان و گلی داغ کپول و در مازندران حپوک نامیده می‌شود.این درخت در رویشگاه هیو در استان البرز توسط روستاگل کاشته و از آن مراقبت می‌شود.

 

می‌خواهم بهت بگم چطور از درخت دغدغک نگهداری کنی

دغدغک به مکان‌های آفتابی، در هر خاکی به جز خاک‌های غرقابی به خوبی رشد می‌کند، حداقل دمای مورد تحمل آن ۱۵- درجه سانتی‌گراد است. این گیاه در خاک‌های فقیر نیز رشد خواهد کرد. اگرچه آبیاری سبب رشد بهتر گیاه خواهد شد اما این گیاه می‌تواند شرایط خشکی را نیز تحمل کند.
به نقل از رئیس حفاظت محیط زیست بجستان، در قسمت ضلع جنوب شرقی منطقه حفاظت شده افتخار و درکناره‌های رودخانه‌ی شنی و ماسه‌ای حاشیه کوه رود درآخر منطقه چندین اصله درختچه با میوه‌ها و بذر سرخ و نارنجی رنگش به اسم دغدغک وجود دارد. وی ضمن اشاره به اینکه درهیچ کجای مناطق این شهرستان به جز این محل چنین گیاهی ودرختچه‌ای مشاهده نشده گفت:

با آنکه این دشت از پوشش گیاهی مناسبی برخوردار نیست لیکن جای تعجب است که چطوراین گیاه زیبا وارزشمند توانسته دراین محیط گرم وخشک رشد و نمو داشته و با اقلیم آن سازگار باشد وی ادامه داد، درسال‌های گذشته حاشیه این کوه وجود این درختچه از پراکنش بیشتری برخوردار بود لیکن رفته رفته براثر خشکسالی های متوالی از تعداد این گونه‌ی درختچه‌ای دراین منطقه حفاظت شده کاسته شده وتنها فقط چند اصله دیگر از آن در محل باقی مانده که تحت حفاظت ومراقبت قرار دارد و اوایل پاییز میوه وبذر آن در زوایای مختلف درختچه به رنگ‌های قرمز وسفید نمایان است.

ما می‌توانیم با هدیه درخت دغدغک به طبیعت نیز از این درخت ارزشمند محافظت کنیم.

 

دیگه وقت کاشت درخت دغدغک رسیده

تکثیر این گیاه از طریق قلمه چوب نرم در تابستان یا کاشت بذر در فصل پائیز صورت می‌گیرد. درخت عرعر یک گونه درختی دوپایه بوده، دارای پایه‌های نر Male و ماده Female می‌باشد. این درخت با تولید جست زیاد، سطح عرصه مورد کاشت خود را اشغال می‌نماید، از این رو از کاشت آن در باغ منازل مسکونی باید اجتناب کرد.

همچنین از آنجایی که گل‌های درختان نر تولید بویی نامطبوع می‌کنند بهتر است از کاشت آن‌ها در مناطق شهری صرف نظر گردد بنابراین برای اجتناب از اشتباه می‌توان درختان دلخواه ماده را به وسیله قلمه‌های ریشه زیاد نمود یا اینکه برای کاشت درخت از روستاگل کمک گرفت.

 

حتی هندوستانی‌ها هم از درخت دغدغک استفاده می‌کنن

بخش‌های مورد استفاده این گیاه، برگ‌ها و نیام آن می‌باشد. در هند از برگ‌های گیاه به عنوان مسهل و از دانه‌های آن به عنوان قی‌آور استفاده می‌شود. خواص دارویی دغدغک عبارتند از ملین و صفراآور است روش مصرف آن بدین صورت است که ۲۰ تا ۳۰ گرم از گیاه مورد نظر را در یک لیتر آب ریخته و دم می‌کنند.

یک فنجان پس از هر وعده غذا مصرف شود. ازمعمولا به دلیل اینکه طعم آن تلخ است و موجب تهوع می‌شود از برگ سنا به عنون جایگزین آن استفاده می‌کنند البته در صورتی که برگ سنا در دسترس نباشد، برگ‌های گیاه دغدغک را با گیاهان معطر دم می‌کنند تا پوششی برای طعم نامطبوع آن باشد و سپس آن را مصرف می‌کنند.


مهمترین ترکیبات دارویی موجود درخت دغدغک، اسید کولوتئیک می‌باشد.

همراهان روستاگل اگر که شما در مورد درخت دغدغک اطلاعات بیشتری دارید خوشحال می‌شویم با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاه ها
پست کاربر در ترجمه آپ
محب
2 سال پیش
پاسخ
12123123123123123
درج دیدگاه