می توانید به هرنامی که دوست دارید به زمین درخت هدیه کنید، ما می کاریم و نگهداری می کنیم، تا همیشه...
میوهی درخت سیب، میوهی سلامت است شما میتوانید با کاشت درخت سیب به روشهای گفته شده این درخت را در خانه و باغ خود پرورش دهید که در ادامه به چگونگی کاشت درخت سیب میپردازیم.
1401-01-14 14:46:09
میرسیم به سیب این میوهی عجابانگیز از خاصیت سیب هر چه بگویم کم است، این میوه جز درختان میوه است و برای داشتن این درخت به نام خودتان میتوانید آن را در رویشگاه باغ درخت شناسی تنگستان داشته باشید.
درخت سیب؛ با نام علمی: M. pumila درختی از گروه گلسرخیان بوده و در سراسر دنیا به داشتن میوهای شیرین و گوشتی معروف است. در برخی از رده بندیها، شمار گونههای آن به ۳۳ گونه بالغ میشود. از بين انواع سيب میتوان به واريتههای سيب سرخ، سيب طلایی، سيب مكينتاش، سيب امپراتور و ... اشاره كرد.
در سال ۲۰۱۸، حدود ۸۶ میلیون تن سیب در سراسر جهان به عمل آمد؛ که تقریباً ۴۵٪ از این مقدار را چین تولید کرده بود. ایالات متحده با بیش از ۶٪ تولید، دومین تولیدکنندهی مهم دنیا بوده است، ترکیه جایگاه سوم و ایتالیا، هندوستان و لهستان مقامهای بعدی را داشتهاند.
سیب معمولاً به صورت خام مصرف میشود، اما در بسیاری از غذاها بویژه دسرها و نوشیدنیها هم استفاده میگردد در میان عوام آثار مثبت بسیاری به سیب نسبت داده میشود با این حال پروتئینهای متفاوت موجود در سیب دو نوع آلرژی را سبب میشوند.
کاشت درخت سیب؛ در همه جای دنیا به دلیل استفاده از میوهی آن است. آسیای مرکزی را میتوان زادگاه درخت سیب نامید در آن منطقه هنوز هم گونهی وحشی این گیاه، مالوس سیورسی، یافت میشود. كيفيت محصول سيب طی هزاران سال و از طريق اصلاح نژاد به طور چشمگيری بهبود يافته است.
جالب است بدانید که سیب در برخی فرهنگها از اهمیت مذهبی و اساطیری بالایی برخوردار است؛ از جمله فرهنگ اهالی اسکاندیناوی، یونان و مسیحیان اروپایی قدیم. سیب همچنین یکی از سینهای اصلی هفتسین است.
سیب بر سر سفرهی هفت سین، نمادی از تندرستی و زیبایی است همچنین سیب را که راز و رمز آن عشق و زایش است و نمودی از هدیهی الهی به بنده، بر سر هفت سین مینهند تا مورد لطف خدا قرار گیرند و از رزق و روزی بهشتی نصیبشان شود و دوستی خدا شامل حالشان شود.
سیب یکی از خوشمزهترین میوههایی است که کاشت آن در ایران هم مرسوم است، در اکثر مناطقی که آب و هوای خنک داشته و دارند، سیب غذای بسیار مهمی است. یکی از ویژگیهای سیب آن است که میتوان آن را مثل مرکبات مدتی انبار کرد بدون این که خاصیتهایش را از بین برود.
تاکنون بیشتر از 7500 نوع سیب شناخته شده است، این انواع، در مناطق نیمه حاره، معتدل، فراشمالگانی دیده میشود، درختان سیب نمیتوانند در آب و هوای گرم گلدهی داشته باشند. درخت سیب کوتاه است، و شاخههایش بدون تیغ و با برگهای ساده، با لبه دالبر، راس تیز و کوتاه و شکل تخم مرغی میباشند. کاسه گل آن کرکدار و گلبرگهایش بیضی شکلاند.
برای کاشت نهال سیب، خوب است بدانید که ارتفاع درخت بالغ سیب، 6 تا 9 متر نیز میرسد. ازدیگر نکاتی که به هنگام کشت این محصول باید بدانید این است که درخت سیب، در هنگام کشت، اندازه و شکل و تراکم شاخههایش با انتخاب ساقه زیرزمینی و روش برش آن تعیین میشود.
برگها در این درخت متناوب به رنگ سبز تیره و شکل تخم مرغی ساده با حاشیههای دندانهدار بوده و در زیر خود دارای کرک هستند. برای درختان سیب، چهار نوع شاخه با نامهای نرک، لامبورد، براندی و سیخک (اسپور) در نظر گرفته میشود. اسپورها شاخههای کوتاهی با طول بین ۳ الی ۷ سانتیمتر بوده و در سال دوم در نوک شاخه، جوانههای زایشی تولید میکنند.
خاک مناسب درخت سیب:سیب در انواع مختلف خاکها به خوبی رشد میکنند ولی خاکهایی که بافت سبک و متوسط دارند برای رشد این درخت مناسبترند. فاصله مطلوب برای کات درختان سیب بسته به شرایط محیطی متفاوت است، اما در صورتی که باغبان بخواهد باغ را با آبیاری قطرهای اداره کند، تعداد درختان میتواند از 120 اصله درخت تا 1500 اصله درخت در هکتار متفاوت باشد.
آبیاری درخت سیب:برای رشد سیب 600 تا 1000 میلیمتر بارندگی در طول سال کافی است، با توجه به تراکم و چیدمان درختان سیب میزان آبیاری آن ها به شکل سالانه با یکدیگر متفاوت است (بین 6.2 تا 26 متر مرکب برای هر درخت). مقدار روزانه مصرف آب برای هر درخت حداکثر 25 تا 200 لیتر در روز است. دوره رشد درخت سیب (بین 170 تا 210 روز) از نظر آبیاری شامل چهار مرحلهی گلدهی، تشکیل، ایجاد جوانههای گل و مرحلهی رسیدن میوه است.
آب و هوای مناسب درخت سیب:سیب درختی میوهای همیشه سبز نیست و خزاندار است. این درخت در اقالیم سرد معتدل در دو نیمکرهی جنوبی و شمالی رشد میکند اما امروزه با اصلاحات ژنتیکی این درخت در تمام مناطق 5 قاره رشد میکند. درجات زیر صفر و طول مدت سرما، بسته به نوع و رقم سیب میتواند به گلها و جوانههای آن آسیب بزند.
کوددهی مناسب درخت سیب:
کودهای ازته برای درختان سیب ضروری هستند زیرا مصرف ازت خاک توسط این درختان بالاست. کودهای شیمیایی را نمی بایست در زمان کاشت در چاله ریخته شوند زیرا باعث سوختن و از بین رفتن ریشه میشوند.
روستاگل با کودهی و آبیاریهای منظم مراقب درختان شماست.
کاشت نهال سیب، به پنج روش انجام میگیرد:
بذرقلمه زنیخواباندنپاجوشپیوند
۱.کاشت درخت سیب از طریق بذر:در این روش شما باید ابتدا بذر سیب را تهیه کنید. خیلی راحت میتوانید خودتان این کار را انجام دهید. فقط لازم است میوه Apple tree، را به دو قسمت تقسیم کنید و دانههای درون آن را خارج کرده و در یک دستمال خیس قرار دهید.
حال شما باید دستمال را درون یک پلاستیک گذاشته و به مدت یک ماه در یخچال نگهداری کنید. وقتی دانهها شروع به جوانه زدن کردند، باید آنها را درون یک گلدان بکارید. آبیاری مرتب فراموش نشود وقتی بذر جوانه زده سر از خاک بیرون آورد و تا حد معینی رشد کرد، نوبت آن رسیده است که آن را به زمین اصلی منتقل کنید.
۲.کاشت نهال سیب به روش قلمهزنی:میتوان گفت این روش، راحتترین روش کاشت سیب، نسبت به دیگر روشها است. در این روش شما فقط لازم است که با چاقویی تیز، شاخهای را از درخت جدا کرده و این قلمه را در گودالی که در خاک ایجاد کردهاید کاشته و آبیاری کنید. اگر بخواهید امر ریشهزایی را تسریع نمایید، در این روش میتوانید از هورمونهای ریشهزایی نیز استفاده کنید.
۳. کاشت درخت سیب به روش خواباندن:در این روش قسمتی از شاخه گیاه، با ارتفاعی مناسب، در خاک کاشته میشود. ابتدا شما باید در خاک گودال ایجاد کنید و بعد شاخه را در آن قرار داده، سپس روی آن را با خاک مناسب و نرم بپوشانید. پس از گذشت مدت زمانی، شاخه ریشهدار شده و شما باید در این مرحله شاخه را از قسمتی که در خاک قرار دارد جدا کنید.
۴.پرورش درخت سیب از طریق پاجوش:این روش برای کاشت سیب نیز بسیار آسان است. شما در این روش باید پاجوشهایی را که در کنار درخت رشد میکنند از خاک بیرون آورده و سپس آنها را در زمین اصلی و در یک گودال بکارید. اگر اندازه پاجوشهای شما خیلی کوچک هستند، میتوانید برای کاشت از گلدان نیز استفاده کنید.
۵.کاشت درخت سیب از طریق پیوند:در روش پیوند باید یک شاخه از درخت سیب؛ را به عنوان پایه انتخاب کرده و به آرامی یک شکاف به شکل T انگلیسی بر روی آن ایجاد کنید. حال با پشت چاقوی پیوندزنی، پوست را بلند نموده و جوانه را در داخل آن قرار دهید. یادتان باشد که انتهای محل را با نخ پنبه و یا پوست درخت نارون ببندید. بعد از گذشت 10 تا 12 روز میتوان تشخیص داد که آیا پیوند شما موفقیت آمیز بوده است یا خیر. بعد از رشد پیوندک، شما باید باقی ماندهی پایه را برش داده و آن را به قیم ببندید.
یکی از فاکتورهای تأثیرگذار در کاشت سیب، رعایت فاصله مناسب خواهد بود. به طور کلی میتوان گفت برای نهال میوه، فاصلهی درختان معمولا در حالت استاندارد 5 متر و فاصله ردیفها 8 متر است؛ ولی ایدهآلترین حالت، 8 متر در 10 متر است.
کرم سیب، لیسه سیب، کرم سفید ریشه، سوسک شاخه بلند رزاسه، سرخرطومی سیب و شته مویی سیب از جمله آفات سیب هستند که برای مقابله با آنها میتوان از سموم شیمیایی استفاده کرد. سفیدک سطحی سیب، لکه سیاه سیب، شانکر سیتوسبورایی سیب از بیماریهای شایع درخت سیب هستند که با مراقبت، هرس و کوددهی به موقع میتوان از آنها پیشگیری نمود.
برای تشکیل دمای مناسب درخت سیب، و مانعی جهت ایجاد علفهای هرز در اطراف درختان، میبایست از تاب خوردن مالچ به اطراف درختان خود استفاده کنید. وجود علفهای هرز مانع رشد درخت میشود و باید آنها را هرس کرد.
به منظور هرس کردن درخت سیب، باید شاخههای جوان باردار شده را از درخت جدا کرده تا شاخههای دیگر بتوانند جانشین آنها شوند. برای جلوگیری از پیری زودرس درخت، باید حتماً عمل هرس کردن، به موقع و به روشی صحیح انجام شود. درخت پیر، میوههایی ریز و نامرغوب تولید خواهد کرد.
زمستان، بهترین زمان برای هرس درخت سیب، است. در این زمان برگها ریزش کردهاند و شرایط مناسب است. یادتان باشد شاخهای را که میخواهید هرس کنید، کاملاً از انتها بریده و چیزی از آن در محل باقی نماند.
در سال اول کاشت درخت سیب؛ وقتی گیاه فقط یک ساقه طویل است، حین هرس باید تا حدود 80 سانتیمتر اندازهی آن باشد که آن را هرس نمایید، به دلیل اینکه ساقههای اصلی درخت سیب در زمستان دوم تشکیل خواهند شد.
درخت سیبی، که فقط 5 سال دارد لازم نیست هرس شود و شما باید فقط ترکههای شاخهها را کم کنید تا از درهم رفتگی و انبوهی آنها جلوگیری به عمل آید. در انتها بدانید که برای درخت سیب، دو نوع هرس فرم و هرس باردهی وجود دارد و از نظر زمانی نیز هرس زمستانه و هرس تابستانه داریم.
ارقام ایرانی سیبتعدادی از ارقام سیبهای بومی ایران عبارتند از:
سیب گلاب (گلاب اصفهان، گلاب تربت حیدریه، گلاب شهریار، گلاب شیراز، گلاب کهنز، گلاب صحنه)سیب مشهد (سیب عباسی مشهد، نارسیس مشهد، پاییزه زرد مشهد، دیررس مشهد، مربایی مشهد، سیب اخلمد مشهد، سیب علی موری خراسان)سیب اردبیل (اردبیل۱، اردبیل۲)سیب اهر (اهریاشکی، سیب تابستانه اهر)تبریز (سیب شیخ احمد تبریز، شیشهای تبریز)سیب مراغه (سیب مشهدی، نوری مراغه)آزایش اصفهاننایون ارنگهسیب خورسیجانقرمز رضائیهسیب سلطانی شبسترانگلیسی شیرازاوغاز شیروانسیب قندک کاشانسیب حاجی کرجزنوز مرندکولی محلات(آلماسی، سیب بشقابی باخی، سیب حیدرزاده (قره یاپراق)، خلخال، دریان، روئین، سلطانی، شفیعآبادی، شمیرانی، گلشاهی، گمی آلماسی، قارپوزآلما، قندک)
دانهٔ سیب حاوی مقدار کمی آمیگدالین – نوعی قند و ترکیبی از سیانور – است که با نام گلیکوزیدهای سیانوژنیک شناخته شدهاند. خوردن مقدار کمی از دانهی سیب هیچ تأثیری ندارد، اما خوردن مقدار خیلی زیاد آن واکنشهای شدیدی ایجاد میکند فقط یک مورد، مسمومیت کشندهی حاصل از خوردن دانهی سیب شناخته شده است؛ در این مورد، فردی یک فنجان دانهی سیب را جوید و قورت داد.
ممکن است تا آشکار شدن اثر سم چند ساعت طول بکشد، چرا که گلیکوزیدهای سیانوژنیک قبل از آزاد شدن یون سیانور باید هیدرولیز شوند. در هر حال خوردن دانهی سیب مقداری مادهی سمی سیانید وارد بدن میکند و بار تحمیل شده به کبد و کلیهها را، برای پاکسازی آن افزایش میدهد.
پیشنهاد ما به شما هدیه درخت به نام عزیزانتان است تا اینگونه حامی محیط زیست نیز باشید. با روستاگل همراه باشید.