1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

درخت بیدمشک

بیدمشک خاصیت‌های فراوانی در درمان بسیاری از بیماری‌ها دارد. بیدمشک مفید برای قلب بوده و درمان بی‌خوابی است که در ادامه بیشتر از خواص این شکوفه‌ی خوشبو برایتان گفته‌ایم.

درخت بیدمشک

1401-01-14 18:47:06

اسم بیدمشک که میاد اکثرا ما رو یاد چای عطری و شربت خوشمزه که بعد از ظهرهای تابستان پایه ثابت ماست می‌اندازه، می‌خواهیم باهم بدونیم درخت بیدمشک از چه خانواده‌ای ست و با انواع آن آشنا شویم و از خواص بیدمشک برایتان بگوییم و اینکه چطور این درخت را قلمه بزنید و تکثیر کنید.

 

هرچه که باید راجب بیدمشک بدانیم

بیدمشک، MUSK WILLOW
نام علمی، SALIX AEGYPTIACA
خانواده، بید SALICACEAE
بومی منطقه ایران
با نام های، Calaf of Persica willow، گل بیدک، گربه بید، شاه بید، بید طبری

بیدمشک درخت یا درختچه‌ای زینتی از تیره درخت بید است که دارای گل‌‌های زرد کمرنگ دم گربه‌ای می‌باشد. ارتفاع این درخت به ۹ متر می‌رسد. بنابراین اندازه‌ی آن از بید معمولی کوچک‌تر اما سنبله‌های آن دارای اسانس معطری هستند. گل‌های آن قبل از برگ‌ها ظاهر می‌شوند، اسانسی از این گیاه گرفته می‌شود بنام عرق بیدمشک، که هم برای معطر کردن شربت و هم دارای خواص درمانی می‌باشد.

 

مشخصات بیدمشک

بیدمشک از درختان زیبا و زینتی محسوب می‌شود چنانچه گل‌‌های این گیاه قبل از برگ بر روی شاخه گیاه نمایان می‌شود و منظره‌ی زیبایی را پدید می‌آورد، گل‌‌های این گیاه به رنگ زرد تا سفید کمرنگ می‌باشد و گل‌‌های این گیاه به صورت دم گربه‌ای است. گل‌‌های معطری دارد طوری که فضا را عطرآگین می‌کند، این درخت بومی ایران است این درخت جز خانواده‌ی بید می‌باشد.

برگ‌های سبز رنگ، بیضی مانند، پهن و بزرگی دارد. بر روی پوسته و زیر پوسته این درخت نیز برجستگی‌‌های تیزی وجود دارد. این گیاه جاذب حشراتی همچون زنبور عسل می‌باشد به همین دلیل گردافشانی درخت بیدمشک توسط حشرات انجام می‌شود. به صورت درختچه‌‌ای کوتاه رشد می‌کند که ارتفاع آن به 9 متر می‌رسد و از درختان دو پایه است.

جالب است بدانید که برگ‌های این گیاه بر روی پایه‌‌های نر و ماده متفاوت است به این صورت که برگ‌های درختان ماده به صورت بیضی‌تر و پهن‌تر نسبت به نوع نر خود می‌باشند.

 

می‌خواهی با دیگر درختان بومی ایران آشنا شوی

 

حالا می‌تونی درخت بیدمشک بکاری

بیدمشک از طریق بذر و قلمه چوب تکثیر می‌شود، زمان کاشت بذری این گیاه فصل بهار می‌باشد، بذر این گیاه قوه نامیه متوسط رو به بالایی دارد. در کشت بذری، بذرهای این گیاه را قبل از کاشت به مدت 24 ساعت در آب ولرم خیس کنید سپس آنها را در عمق مناسبی از خاک بکارید.

گیاه را آبیاری کنید و تا زمان جوانه‌زنی سطح خاک را مرطوب نگه‌ دارید، پس از گذشت مدت زمانی بذر جوانه می‌زند و سر از خاک بیرون می‌آورد و شروع به رشد می‌کند. به آفتاب کامل و نیمه سایه برای رشد نیاز دارد همچنین به آبیاری متوسط و مرطوبی نیاز دارد. دمای نواحی نیمه‌خشک را می‌پسندد، دمای 20 تا 27 درجه سانتی‌گراد مناسب می‌باشد، برای رشد خاک‌های حاصلخیز، غنی، عمیق و مرطوب را می‌پسندد.

کاشت قلمه نیز از شاخه‌ی درخت بیدمشک قلمه‌ای با حدود 2 تا 3 سانتی‌متر که حدود چند جوانه دارد را انتخاب کنید سپس آن را با چاقو به صورت اوریب ببرید، برای تسریع در جوانه‌زنی از هورمون ریشه‌زایی استفاده کنید و قلمه چوب را بکارید و پس از مدتی گیاه ریشه‌دار می‌شود و شروع به رشد می‌کند، این گیاه رشد متوسطی دارد.

همانطور که می‌دانید روستاگل در رویشگاه‌ها از درختان کاشته شده با آبیاری‌ها و کودهی‌های منظم مراقبت کرده و آنها را تکثیر می‌کند.

 

برای دیدن رویشگاه های روستاگل اینجا را کلیک کنید

 

مراقب درخت بیدمشک باش

این گیاه جهت رشد مطلوب به آب و هوای مرطوب و معتدل، آفتاب کامل تا نیمه سایه و خاک حاصلخیز، عمیق و مرطوب نیاز دارد.

 

بیدمشک، تقویت کننده دستگاه عصبی بدن

درخت بیدمشک از جمله درختانی است که خواص بسیاری برای سلامتی دارد و در طب سنتی نیز از آن استفاده می‌شود، دانشمند بزرگ بوعلی سینا نوشته است که درخت بیدمشک از نباتات خوشبو است مالیدن آب و همچنین افشرده‌‌اش ورم‌‌های را فرو می‌نشاند و شکوفه‌‌های بیدمشک و بو کردن برگ آن بادهای متراکم سر را درمان می‌کند و شکم را روان می‌کند.

این گیاه اسانس معطری دارد که خواص درمانی زیادی دارد و برای تهیه عرق بیدمشک و انواع شربت استفاده می‌شود.
در پوست درخت بیدمشک ترکیباتی شیمیایی گلیکوزید سالیسین وجود دارد، مصرف این ترکیب سبب کنترل روماتیسم مفصلی حاد می‌شود.
برگ‌های این گیاه حاوی مقادیر زیادی فلاونوئیدها، سیناروزید، کورستین و لووتولین می‌باشد.
در پوسته‌ی این درخت ترکیباتی همچون صمغ، اکسالات و تاتن وجود دارد.
مصرف اسانس سنبله‌‌های این گیاه در درمان بی‌خوابی ناشی ضعف اعصاب موثر است.
اسانس این گیاه در رفع مشکل عادات ماهانه دردناک و همچون رفع ناراحتی‌‌های اعصاب موثر است.
عصاره برگ این گیاه نیز برای تسهیل تب و لرز و همچنین انسداد کبد و یرقان مفید می‌باشد.
در دوران قرون وسطی در طب سنتی از برگ‌های این گیاه برای درمان سردرد و دندان‌ درد استفاده می‌شده است.
از پوست این درخت برای توقف خونریزی و همچنین برای درمان اسهال استفاده می‌شود، برای درمان زگیل نیز مناسب می‌باشد.
عرق حاصل از این گیاه در درمان ناراحتی قلبی بسیار موثر می‌باشد و همچون یک تب بر عمل می‌کند.
عرق بیدمشک تقویت‌کننده دستگاه عصبی بدن می‌باشد.

استفاده از این گیاه برای زنان باردار و شیرده، کودکان زیر دو سال و افرادی که دچار آبله‌مرغان و آنفولانزا هستند، افراد زیر 16 سال و همچنین افرادی که دچار بیمارهای همچون زخم‌های گوارشی، نفخ، گاستریت و … ممنوع می‌باشد.

 

با آمدن فصل بهار بیدمشک را تهیه و دورهمی‌هایتان را با چای بیدمشک معطر کنید، این مطالب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید تا آن‌ها هم با این درخت پرفایده آشنا شوند.

دیدگاه ها
درج دیدگاه