1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

درخت نارون

درخت نارون درختی اصیل و با قدمت است که نیاز به خاک سبک برای رشد بهتر دارد که در ادامه به آشنایی بهتر با این درخت می‌پردازیم تا بتوانیم این درخت را برای خود پرورش دهیم.

درخت نارون

1401-01-14 19:42:22

می‌دانستید در ایران درختانی با قدمت بیست میلیون سال وجود دارد؟

می‌دانستید این درخت امکان دارد در شهر شما نیز باشد؟

این را بدانید که این درخت حتی در خیابان و شاید جلوی درب منزلتان باشد.

در اینجا با درخت نارون و انواع آن آشنا می‌شوید و اینکه چه طور می‌شود نارون را تکثیر کرد و بیماری‌ها و آفت‌های، که جان این درخت را به خطر می‌اندازد. پس تا انتهایی این مطلب ارزشمند با روستاگل باشید.

 

با درخت نارون آشنا شویم

 نارون Ulmus نام یک سرده از تیره نارونیان است که برگریز یا نیمه‌برگریز هستند. درخت نارون مانند درخت ممرز جز درختان بومی ایران است ابتدا در دوره میوسن در حدود ۲۰ میلیون سال پیش، در جایی که امروزه آسیای مرکزی قرار دارد پدید آمد و به مرور در سراسر نیمکره شمالی گسترده شد.
درختان نارون درختان سایه‌ای عظیمی هستند که می‌توانند تا ارتفاع 30 متر رشد کنند. بعضی از گونه‌های نارون دارای رشد بلند، قائم و انواع دیگر درختان نارون دارای سایبان چتری شکل هستند. این گونه دارای چوب های مرغوبی نیز می باشند. درخت نارون در مقابل خشکی به شدت مقاوم است و می‌تواند رشد طبیعی خودش را داشته باشد.

ویژگی مشترک اکثر درختان نارون برگ‌های بیضی شکل آن‌ها با لبه‌های دندانه‌دار، انتهای نوک تیز و رگ‌برگ‌های قابل مشاهده است.


انواع درخت نارون رو می دونی؟

نارون چینی یا برگ ریز Ulmus parvifolis،

گونه نارون چتری Ulmus densa،

و گونه نارون برگ ‌ریز (ایرانی) Ulmus boissieri،

اوجا، Ulmus minor این گونه در شمال ایران می‌روید.
مَلَچ، Ulmus glabra گونه‌ای که در استان‌های گلستان، مازندران، گیلان و آذربایجان می‌روید.
نارون چتری، Ulmus Umbraculifera گونه‌ای از نارون که در ایران و افغانستان می‌روید.
نارون سفید، Ulmus laevis
نارون قرمز، Ulmus rubra

 

برای شناخت بهتر درخت ممرز اینجا را مطالعه کنید

پوست درخت نارون

پوست نارون یک رنگ قهوه‌ای مایل به خاکستری تیره با شیارهای عمیق و ظاهری پوسته پوسته است. این شکاف‌های عمیق به صورت عمودی اجرا می‌شوند و با یکدیگر تلاقی می‌کنند. نام‌های رایج برخی از درختان نارون مانند نارون توری بافت‌های توری مانند را روی تنه درخت و شاخه‌ها توصیف می‌کنند.

اسم دانه‌های درخت نارون چیست؟

دانه‌های درخت نارون ریز و گرد هستند و در یک پوشش بیضی کاغذی به نام سامرا محافظت می‌شوند. هر سامرا نارون سبز روشن حاوی یک دانه است و آن‌ها به صورت دسته‌ای رشد می‌کنند. بذر سنجد پس از گل‌دهی تشکیل شده و در بهار از درخت پخش می‌شود.

چطور از درخت نارون مراقبت کنم؟

هر درخت برای رشد مناسب نیاز به نور کافی، خاک مناسب و آبیاری‌های منظم دارد. روستاگل با مراقبت از درختان حافظ درختان کاشته شده شماست برای اطلاع از نحوه آبیاری قسمت داشت را مطالعه کنید.

چه خاکی مناسب رشد نارون است؟

خاک یکی از مهم ترین فاکتورهایی است که شرایط مختلفی را برای رشد و نمو گیاهان فراهم می کند. به طور کلی خاک‌ها را می‌توان به دو دسته‌ی خاک‌های سبک و خاک‌های سنگین تقسیم‌بندی نمود.

خاک‌های سبک خاک‌هایی هستند که اجزای سازنده‌ی آن ها درشت‌تر هستند و همین درشت بودن اجزای خاک، زمینه را برای حرکت راحت‌تر و عبور آسان‌تر آب در میان خاک فراهم می‌نمایند. اما خاک‌های سنگین، اینطور نیستند.

اجزای آن‌ها ریز و به هم چسبیده هستند و فضای آزادی در بین آن‌ها وجود ندارد که آب به راحتی بتواند از بین آن نفوذ کند.

از این رو این خاک‌ها رطوبت را بیشتر نگه می‌دارند و برای گل‌ها و گیاهانی که به رطوبت نیاز دارند بسیار مناسب می‌باشند. با این توضیحات و با توجه به این امر درخت نارون رطوبت زیادی نیاز ندارد، خاک‌های سبک برای رشد این درختان مناسب‌تر می باشند. البته این موضوع به این معنا نیست که خاک‌های سنگین برای این گیاه مناسب نیستند.


از آنجایی که درختان نارون، درختان بسیار مقاومی هستند در خاک‌های سنگین نیز می‌توانند دوام بیاورند اما رشد آن در خاک‌های سبک بسیار بهتر است. چرا که ماندگاری رطوبت در خاک‌های سنگین می‌تواند ریشه‌ی گیاه را بپوساند. البته این اتفاق در طولانی مدت رخ خواهد داد. به خاطر داشته باشید که خاک درخت نارون نباید ph بالایی داشته باشد و شور باشد.


شوری آب باعث سوختن ریشه‌ها خواهد شد. نسبت مساوی فسفر و پتاسیم، در کودهای مختلف می‌تواند مقوی خوبی برای خاک‌های درخت نارون باشند. البته درصد نیتروژن نیز از مقادیر پتاسیم و فسفر باید بیشتر باشد. از این رو کودهای ، 20،20،20 می‌توانند بهترین انتخاب برای تقویت خاک درخت نارون باشند.

 

نارون درختی است که به آب نیاز ندارد؟!

درخت نارون، درختی است که به رطوبت و آبیاری زیادی نیاز ندارد و در جاهای خشک، راحت‌تر رشد می‌کند. البته ما از ماندگاری درخت نارون در شرایط خشکی حرف می‌زنیم و این موضوع به این مورد ربطی ندارد که درخت اصلا به آبیاری نیاز ندارد، بلکه یک آبیاری متوسط برای رشد بهتر و بیشتر گیاه می‌تواند بسیار مناسب باشد. این گیاه پس از اینکه بلافاصله کاشته شد، به صورت روزانه به آبیاری عمیق نیاز دارد اما پس از اینکه کمی رشد کرد و جان گرفت، می‌تواند تعداد آبیاری آن را به چهار مرتبه در ماه کاهش دهید.


حواستان به خاک گیاه در زمان رشد و جوانی باشد و به محض اینکه خاک خشک شد، آن را برای آبیاری آماده کنید. یادتان باشد که آبیاری بیش از اندازه می‌تواند ریشه‌های گیاه را بپوساند و در مقابل، آبیاری کم هم می‌تواند ریشه‌ی گیاه را خشک کند. پس معیار آبیاری برای درخت نارون، برای شما باید خشکی خاک آن باشد.

نور مناسب این درخت

درباره‌ی درخت نارون، نور مستقیم آفتاب، بهترین شرایط نوری برای رشد آن می‌باشد. سعی کنید این درخت را در هم جواری نور مستقیم آفتاب بکارید تا اوج رشد آن را مشاهده نمایید. این درخت در ابتدای رشد به سمت آفتاب و نور رشد می‌کند و اگر محیط سایه داشته باشد، مطمئنا، رشد خوبی را از خود نشان نخواهد داد و برگ‌های آن بی جان و خشک و بد رنگ خواهند شد.

دمای مناسب برای رشد نارون

به طور کلی درخت نارون می‌تواند شرایط دمایی و آب و هوایی مختلفی را تاب بیاورد اما تاب آوردن به معنای رشد کردن نیست.

این درخت تا دمای سی و پنج درجه‌ی سانتی‌گراد نیز می‌تواند به خوبی رشد کند اما دمای زیاد و شدید تابستان در محیطی بدون سایه، می‌تواند تمامی برگ‌های گیاه را بسوزاند و در فصل سرما نیز، تاثیرات افت شدید دما بر روی این گونه با قهوه‌ای و بی‌حال شدن برگ‌ها نمایان خواهد شد.

این قسمت بهت میگه چطور نارون رو تکثیر کنی

بهترین راه تکثیر و راه تجاری این درخت کاشت بذر در آخر بهار هست، زمانی که نیمه‌ی بهار بذر رسید به راحتی بذر را از روی درخت چیده و در در آب گذاشته تا پوسته‌ی نرم و سپس داخل خزانه‌ی متشکل از ماسه ریخته و روی آن پیت ماس یا یک لایه نازک کود دامی سرند شده ریخته و منتظر جوانه زنی بمانید، پس از جوانه زنی می‌توان نشاها را جدا کرده و در گلدان کوچک‌تری قرار داده تا به مرور و با تغذیه سه بیست رشد کرده و در این مدت رشد باید گلدان‌های با سایز مختلف برای این نشاها به کار برد تا به رشد کافی برسند.

بهار سال بعد از کاشت در گلدان، آن‌ها را به زمین اصلی منتقل می‌کنید تا به سرعت در زمین بزرگ شده تنه و تاج مناسب خود را پیدا کنند. بعد از بزرگ شدن بذر آماده‌ی زدن پیوند می‌شوند و گونه‌ی چتری را روی آن پیوند می‌زنند و در نتیجه همین نارون‌های زیبا و گرد در شهر ظاهر می‌شوند.

تکثیر با قلمه فقط برای به نژادی استفاده می‌شود یعنی زمانی که بین نشاها یا درختان موجود در باغ یک ویژگی مورد پسند وجود دارد و شما تصیمیم می‌گیرید از آن درخت تکثیر کنید، در زمستان از شاخه‌های چوبی و در تابستان از شاخه‌های نیمه چوبی میتوانید به طول 10 سانت بزنید و با هورمون ریشه‌زایی تیمار کنید و توی بستر ماسه بزنید تا یه ماه بعد ریشه بزند.


مراقب درخت نارون باش

سوسک برگ خوار نارون، که عامل اصلی اختلاف برای کاشت این درخت در فضای سبز هست. سوسک برگ­خوار نارون که برگ‌­ها را میخورد و برگ شبیه توری میشود یعنی برگ سالم است اما شبیه توری شده و همه بافت کلروفیلش خورده شده است.

 

روستاگل مراقب درختان کاشته شده شماست

 

سوسک پوست خوار نارون، این سوسک هم مانند برگ خوار با سوراخ کردن پوست درخت از شیره‌ی نباتی آن مصرف کرده و باعث ضعیف شدن درخت می‌شود، همینطور این سوسک ناقل یک بیماری مهم به نام بیماری هلندی می‌باشد.

حتما توی شهرها نوارهای زرد که به دور تنه‌ی درختان پیچیده شده را دیده‌اید، چسب‌های زرد برای شکار حشره‌ی نر این آفت‌ها هستند. بهترین راه درمان این آفت ها سمپاشی در بهار برای نابود کردن حشره‌ی نر و زدن چسب زرد دور درخت هست و پا بیل کردن زیر درخت در پاییز و سم پاشی اخر پاییز روی زمین و تنه ی درخت برای از بین رفتن لاروها، همینطور استفاده از مرهم تنه‌ی درخت در زمستان هم بسیار برای مبارزه با این آفت توصیه می‌شود.

بیماری هلندی نارون، یکی از بیماری‌هایی است که شهرداری‌ها همیشه با این درخت مواجه هستند. معمولا در آخر بهار مشاهده می‌شود به این ترتیب که برگ‌های بخشی از ساقه به طور دسته‌ای باهم زرد و خشک می‌شوند، شاخه‌ها خم شده و از انتها خشک می‌شوند، یا زیر پوست درخت لکه‌هایی مشاهده می‌شود، خشک شدن تدریجی درخت نیز به علت یک نوع قارچ است که ناقل آن همان سوسک برگخوار می‌باشد.

معمولا در درختانی که آبیاری نامنظم داشته باشند و زیرخاک آنها سفت و آهکی باشد که درخت نتواند به خوبی مواد غذایی را جذب کند این بیماری بروز می‌کند.

درمان قطعی برای آن هنوز وجود ندارد و متاسفانه به محض مشاهده بیماری، قطع شاخه‌های خشک شده، سمپاشی با سموم سیستمیک، تغذیه و تقویت درخت باعث بهبود در مراحل اولیه می‌شود و اگر از این مرحله بگذرد باید درخت را بریده و بسوزانید تا به درخت‌های دیگر سرایت نکند.

پیگشیری از حمله‌ی سوسک پوست‌خوار از همه چیز مهم‌تر است و باید با آن به طور جدی مبارزه شود. درکشورهای اروپایی و امریکا روی پایه‌های مقاوم به این بیماری کار شده و گونه‌های مقاوم را تکثیر می‌کنند.

با نارون این درخت 20 میلیون سال آشنا شدیم قطعا بسیاری از شما این درخت را در خاطرات شیرین کودکی و بازی در خیابان زیر سایه‌ی این درخت با همکلاس‌هایتان دارید، همانطور که می‌دانید روستاگل با کاشت درختان بیشمار حافظ طبیعت و منابع طبیعی است شما عزیزان می‌توانید این درخت را در رویشگاه کوهستان به زمین هدیه کنید.

دیدگاه ها
درج دیدگاه