می توانید به هرنامی که دوست دارید به زمین درخت هدیه کنید، ما می کاریم و نگهداری می کنیم، تا همیشه...
ما تاکنون درخت سرو را در بسیاری از فضاهای سبز شهر، پارکها و حتی خانههای خود پرورش دادهایم این درخت دارای خواص درمانی بینظیری است که در ادامه به آنها میپردازیم.
1401-01-14 17:58:46
میخواهیم از درختی برایتان بگوییم که درادبیات ایران ازاهمیت ویژهایی برخوردار است و اشعار زیبایی درمورد آن توسط شاعران بزرگ ایرانی سروده شده است. مطلبمان را با شعری از حضرت حافظ در مورد درخت این درخت شروع میکنیم.
پیش رفتار تو پا برنگرفت از خجلت
سرو سرکش که به ناز از قد و قامت برخاست
درخت سرو ریشه در فرهنگ ایران دارد زیرا از هزاران سال پیش این درخت در ایران بوده است و سمبل آزادی و آزادگی، پایداری و سرافرازی است و به عنوان فرهنگیترین درخت در نزد مردم ایران شناخته میشود و در مقابل مشکلاتی مانند باد و سرما مقاوم است و در برابر طوفانها نیز مستحکم تا جایی که تا روی زمین خم میشود اما نمیشکند و استوار است.
درخت سروسیمین یکی از سمبلهای مهم ایران باستان است و در صنایع دستی ایران کاربرد دارد از طرح بته جقه استفاده میشود که سمبلی از درخت سرو است مانند پته کرمان و همچنین در پارچه بافی هم از این نماد استفاده میشود.
این نوع درخت عمری طولانی دارد که جز کهنسالترین درختان است.
بعد از خواندن ادامه این مطلب شما با انواع سرو، طریقه کاشت، خواص سرو آشنا میشوید.
نامهای محلی درخت سرو در منطق مختلف، گیلان زربین، در کتول و رامیان سر، آمل سورش و در شیراز به آن وهل میگویند و در لاتین cypress است.
سرو سیمین یا سرو نقرهای یا سرو آریزونا با نام علمی Cupressus arizonica Greene بومی ایالت آریزونا و کالیفرنیاست، برگهای فلسی به رنگ سبز-آبی یا خاکستری دارد، تاج گیاه موزون و مخروطی و میوهی آن مخروط کروی به رنگ قهوهای است.
ریشههای جانبی و گسترده سطحی دارد، حداکثر بلندی آن ۱۵–۱۰ متر و گستردگی آن ۵–۳ متر است ولی با عمل هرس میتوان اندازه آنرا در حد مورد نظر نگهداشت شاخ و برگ و میوهی آن معطر است و به ویژه بعد از هرس و آبیاری عطر خوشی در محیط پخش میکند.
سرو سیمین یا سرو نقرهای سوزنی برگی که در سال ۱۳۳۴ وارد ایران شد و در باغ دانشکده کشاورزی کرج کاشته شد، این درخت مانند درخت کاج از گونههای غیر بومی محسوب میشود.
به علاوه گیاهی مقاوم به اقلیمهای داغ و خشک است، سرو نقرهای از سوزنی برگان سریع رشد و طویل عمر است و به این خاطر مورد توجه اکثر کارشناسان و مردم قرار گرفته است.
در حال حاضر این گیاه بیشتر برای ایجاد دیوار سبز بلند، برای ایجاد سد بصری و یا به عنوان بادشکن مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین به عنوان گیاه مناسبی جهت پوشش باندهای وسط و یا حاشیه بزرگراهها به کار
میرود نهالها نیاز به مراقبت و آبیاری منظم دارند در صورتی که گیاهان مسنتر به خشکی مقاومتر هستند. به طور کلی از سوزنی برگانی است که میتوان آن را در اغلب نقاط کشور کاشت.
با دانستن موارد مهم در نگهداری از سرو نقرهای یا همان سرو سیمین میتوانید به بهترین شکل آن را پرورش دهید.
سرو درخت سرو نقرهای به آبیاری کمی نیاز دارد. و تا حد بسیار زیادی به خشکی مقاوم میباشد.
خاکهای شنی، لومی و رسی برای پرورش سرو سیمین مناسب هستند.
در برابر آب و هوای خشک مقاومت خوبی نشان میدهد و سرما را تا ۱۵- تحمل میکند. نور: مکانهای پر نور و آفتابی مورد نیاز این گیاه است.
سرو سیمین را میتوان به روش بذر پرورش داد. فراموش نکن، بذر مرغوب تهیه کنی. قبل از کاشت بذر باید بذرها را به مدت چهار هفته در هوای آزاد قرار دهید و سپس اقدام به کشت در گلخانه کنید.
ازدیاد سرو نقرهای، تیمار سرمایی بذرها در دمای ۴- ۲ درجه سانتیگراد به مدت حدود ۴ هفته به جوانهزنی بهتر بذرها کمک خواهد کرد. قلمههای تهیه شده در طول فضا زمستان نیز بعد از تیمار با اکسین IBA به غلظت ppm 8000- 2000 ریشه خواهند شد.
زمان مناسب کاشت بذر سرو نقرهای: اوایل بهار بذرها را حدود ۲۴ ساعت در آب خیس کنید محلی در زمین برای کاشت آماده کنید حتما خاک را خوب شخم بزنید سپس بذرها را در محلی مناسب بپاشید و مقداری روی آن کود دامی سرند شده بریزید و خوب آبیاری کنید.
معمولا بین ۱۵ روز تا 1 ماه جوانهها از خاک جوانه میزنند وقتی جوانه ها به حدود ۱۰ تا ۱۵ سانت رسیدند میتوانید آنها را داخل نایلکس یا گلدان بکارید. اگر فاصله بذرهایی که پاشیده شده بیشتر باشد بهتر است که سروها یک سال در زمین باقی بمانند تا خوب رشد کنند بعد آنها را داخل گلدان یا نایلکس بکارید هرچه فاصلهی بذرها بیشتر باشد به نهالهای قوی تر و درشت تری در طی 1 سال تبدیل خواهند شد.
بهترین فاصله بین 10 تا 15سانت است توجه داشته باشید خزانهای که آماده میکنید کمی از سطح زمین بلندتر باشد تا بر اثر بارندگی آب جمع نشود حدود ۲۰ سانت مناسب میباشد.
آفات و بیماریهای این گیاه به کنه بسیار حساس است و در خاکهای با زهکشی ضعیف دچار پوسیدگی ریشه میشود همچنین بیماری شانکر از بیماریهای خطرناک این درخت است.
تغذیه، در صورت کاشته شدن در گلدان با کودهای کامل آن را تغذیه کنید و در باغچه نیازی به این کار نیست.
با سرو سیمین آشنا شدیم خوب است که این اطلاعات را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و این درخت را میتوانید در رویشگاه جنگلی مسگرآباد بکارید.