1. روستاگل
  2. /
  3. نشو و نما

درخت سپیدار

درخت سپیدار یکی از درختان سرسبز است که در طب سنتی و درمان بسیاری از بیماری‌ها کاربرد دارد مانند درمان سیاتیک، سرماخوردگی اما در نظر داشته باشید نباید این درخت را در کنار ساختمان‌ها کاشت که باعث ضرر و زیان می‌شود که در ادامه بیشتر به این درخت می‌پردازیم.

درخت سپیدار

1401-01-14 19:13:56

درخت سپیدار را اصولا در بسیاری از روستاهای خوش آب و هوا و در کنار جاده‌های خاکی می‌توان دید. درختان بلند قامتی که در یک صف کاشته شده و با هر نسیم ملایم شاخه و برگ‌های خود را در هوا می‌رقصانند و صدای دلنشینی از برخورد برگ‌ها با هم به گوش می‌رسد این درخت علاوه بر زیبایی در طب سنتی نیز کاربرد دارد احتمالا نمی دانستید در درمان سیاتیک مفید است، اینجا به بررسی درخت سپیدار می‌پردازیم و با شرایط نگهداری آن، آفات مضر این درخت و خواص آن آشنا می‌شویم.

 

نام علمی درخت سپیدار را میدانی؟

سپیدار، سفیدار، کبوده، نام علمی: Populus alba درختی است از راسته مالپیگیالس Malpighiales، تیره‌ی بیدیان Salicaceae. نام آن به انگلیسی White Poplar است. سپیدار درختی برگریز است که برگ‌هایش پیش از ریزش، رنگ طلائی روشن تا زرد به خود می‌گیرند. سپیدارها همچون بیدها دارای مجموعه‌ ریشه‌هایی بسیار قوی و نفوذگر هستند بنابراین آنها را نبایستی نزدیک به ساختمان‌ها و لوله‌ها کاشت.


سطح زیرین برگ‌های سپیدار دارای کرک‌های سفیدی است و سطح فوقانی برگ‌ها سبز تیره است و همین اختلاف رنگ زیاد سبب می‌شود هنگام تکان خوردن برگ‌ها، به نظر برسد درخت برق می‌زند. به غیر از سطح زیرین برگ‌ها، جوانه‌ها و دانه‌های این درخت نیز با کرک‌های سفید پوشیده شده است. به همین دلیل به آن سپیدار، سپید + دار یا درخت سپید گفته می‌شود. سپیدار‌ها درختانی با ارتفاع زیاد می‌باشند که ارتفاع آنها گاهی به 25 متر نیز می‌رسد ولی دارای ریشه‌های سطحی و با رشد افقی می‌باشند.


درختان برگریز آن متوسط ​​است، ارتفاع این درخت از 16 تا 22 متر است و به ندرت رشد بیشتری می‌کند. دارای تاجی گرد است، پوست بدن صاف و سفید سبز یا قهوه‌ای سفید است.

پوست این درخت سرشار از سالیسین، پوپولین و تانن است. چوب شاخه‌های این درخت نیز دارای مواد رنگی مشابه آری سین است. شاخه‌های جوان این درخت بیشتر خاکستری است.


طول برگ‌ها 4 تا 15 سانتی‌متر و 5 لبه دارند. در دو قسمت زیرین برگ‌ها یک پوشش سفید وجود دارد. برگ‌های سبز و سفید آن این درخت را به درختی زینتی و زیبا تبدیل کرده است.

چوب سپیدار به حالت اسفنجی و نرم است که موجب پوسیدگی آن خواهد شد، در این صورت نه تنها شاخه‌ها می‌پوسند، بلکه تنه‌ی آن نیز پوسیده خواهد شد و در نتیجه فضای تو خالی به جا می‌ماند، از این رو به هنگام وزیدن بادهای شدید، امکان سقوط این درخت‌ها زیاد است و شکستن شاخه‌های آن‌ها نیز به هنگام طوفان بسیار مستعد هستند.


سپیدار نیازمند نور فراوان

درخت سپیدار درختی است مانند درخت اقاقیا و جز درختان بومی ایران مقاوم به گرما و سرما و همچنین سازش‌پذیر با هر شرایطی به همین خاطر در هر نقطه‌ی کشور، با هر دمایی امکان کاشت نهال سپیدار وجود دارد و می‌توانید با خیال راحت بدون نیاز به گلخانه و شرایط خاص، با تهیه‌ی قلمه‌های بیست سانتی که مناسب و آماده برای کاشت هستند قدم اول را برای شروع پرورش سپیدارتان بردارید.

سپیدار نیازمند نور فراوان و مستقیم و همچنین رطوبت زیاد است نور کم می‌تواند زمینه ابتلا به بیماری‌ها را فراهم کند. این درخت در مناطق سیلابی و خاک‌های اسیدی می‌تواند به خوبی رشد کند.

سپیدار از نظر رشد، رشد سریعی دارد به همین دلیل هرس کردن شاخه‌های جوان‌تر ضروری است که بهترین زمان برای هرس فصل پاییز است. سپیدار در هر خاکی می‌تواند رشد کند به طوری که هم می‌تواند خاک مرطوب را تحمل کند هم خاک خشک را اما برای رشد بهتر و سلامت درخت می‌توانید از خاک برگ و کود پوسیده استفاده کرد.

آبیاری بیش از اندازه و گل‌آلود بودن خاک یکی از دلایل عدم رشد گیاه که باعث کوتاهی قامت آن و ریزش زودهنگام برگ‌ها در اواخر فصل تابستان است.

 

می خواهم در مورد درخت اقاقیا بدانم


چرا درخت سپیدار را کنار ساختمان نباید کاشت؟


ریشه‌های این درخت مانند ریشه‌های بید بسیار قوی هستند مستعد نفوذ، به همین خاطر نباید در نزدیکی ساختمان‌ها و معابر کاشته شوند وحداقل ۹ متر دورتر از تأسیسات و لوله‌ها کاشت شوند. درخت سپیدار نیاز به نور فراوان و رطوبت زیاد دارد. این درخت به خوبی در مناطق سیلابی و خاک‌های اسیدی رشد می‌کند.

هرس کردن درخت باید به دقت انجام شود و نهال‌های جوان درالویت هرس هستند، بهترین زمان برای این کار فصل پاییز است.

 

مراقب درخت سپیدار باش

آفات معروف درخت سپیدار شامل شته‌ها، سوسک چوب‌خوار و بیماری فتیله نارنجی است.

 

روستاگل محافظ درختان کاشته شده شما

 

سپیدار و طب سنتی

برگ و پوست این درخت در طب سنتی استفاده می‌شود.
از روزگاران قدیم تاکنون از پوست یا برگ این درخت برای درمان تب، سرماخوردگی و سیاتیک استفاده می‌شود.
همچنین جوشانده‌ای مخصوص تهیه می‌کنند که یک مسکن قوی به شمار می‌آید.


باید و نباید‌های درخت سپیدار

قظعا برای شما عزیزان هم سوالات زیر پیش آمده است هدف ما از جمع‌آوری این اطلاعات آشنایی هرچه بهتر شما با این درخت می‌باشد.

درخت سپیدار چه مشخصاتی است؟

درخت سپیدار مانند درخت افرا یک درخت برگ‌ریز و بزرگ و با رشد سریع است و دارای یک تاج پهن و گرد است. سپیدار را از طریق زیر نقره‌ای و دو طرف بالایی سبز تیره تشخیص دهید. پوست درخت سپیدار صاف و دارای علائم الماس شکل است. سپیدارها بین 50 تا 100 متر رشد می‌کنند.

 

چرا درختان سپیدار دردسرساز هستند؟

چوب سپیدار نرم و اسفنجی است و باعث پوسیدگی آن می‌شود. شاخه‌ها نه تنها می‌پوسند، بلکه ممکن است کل تنه پوسیده شود و فضای توخالی باقی بماند. بادهای شدید می‌توانند این درختان را سرنگون کنند و وضعیت خطرناکی را ایجاد کنند، اندام‌ها همچنین در هنگام طوفان مستعد شکستن هستند.

 

آیا درختان سپیدار به راحتی از خاک جدا می‌شوند؟

به گفته یک متخصص باغ، درختانی با سیستم ریشه‌ای کم عمق که احتمال سقوط آنها بیشتر است شامل سپیدار، لاله، ماگنولیا، برخی از افرا و درخت گلابی بردفورد هستند. وقتی خاک مرطوب باشد ریشه درختان می‌توانند از زمین خارج شوند.

 

درخت سپیدار چقدر باید از یک خانه دورتر کاشته شود؟

ارتفاع یک درخت می‌تواند به شما کمک کند تا تعیین کنید که درخت باید از خانه شما دورتر کاشته شود. درختان بزرگ، درختانی که تا ارتفاع 21 متر یا بیشتر رشد می‌کنند، باید حداقل 6 متر از خانه شما کاشته شوند.

 

درخت سپیدار را در رویشگاه مربوطه مثل رویشگاه فریدن درغرب استان اصفهان می‌توان مشاهده کرد.

دیدگاه ها
درج دیدگاه